Грешката в храненето, която води до стомашни проблеми. Тя е свързана с бананите. Д-р Саурабх Сети, гастроентеролог от Калифорния, разкрива три изненадващи причини, поради които бананите трябва да бъдат изключени от вашите рецепти за плодови смутита.
„Често виждам пациентите си да правят тази грешка“, споделя Сети в TikTok. „Добавянето на банани към вашите смутита може да причини повече вреда, отколкото полза.“
Сети посочва, че бананите съдържат високи нива на полифенолоксидаза, което може да намали количеството на полезните флаваноли в плодовата смес.
Доказано е, че флаванолите, които се съдържат в боровинките, ягодите, малините и други често срещани съставки на смутито, подпомагат здравето на сърцето и мозъка, намаляват възпаленията и понижават кръвното налягане.
Проучване от 2023 г., публикувано в списание Food & Function, установява, че добавянето на банан към смути от горски плодове намалява количеството на флаванолите с 84% в сравнение с контролната група.
„Бананите могат да намалят антиоксидантните ползи от други плодове“, казва Сети.
Той добавя, че напълно узрелите банани увеличават въглехидратите в смутитата, което може да доведе до рязко покачване на кръвната захар, което е отличителен белег на диабет тип 2.
„Въпреки че са здравословен плод, бананите са с доста високо съдържание на въглехидрати и захар, които са основните хранителни вещества, повишаващи нивата на кръвната захар“, пише регистрираният диетолог
Един среден банан (около 126 грама) съдържа 29 грама въглехидрати и 112 калории.
Зелените, неузрели банани имат по-малко захар от жълтите, узрели банани. Двата вида банани обаче имат сходни стойности на калориите.
Бананите са калорични в сравнение с други плодове, така че добавянето им към смутитата може да увеличи броя на калориите“, казва Сети. Той добавя: „Ако сте сериозни по отношение на оптимизирането на здравето и храненето си, ще искате да преразгледате тази популярна съставка.“
Consumer Reports съобщава, че един голям банан има около 120 калории и 16 грама захар, докато 1 чаша ягодови резени има 53 калории и около 8 грама захар.
Емили Фейвор, регистриран диетолог в еврейската болница Forest Hills в Лонг Айлънд, казва, че е важно да се разбере, че няма „лоши“ плодове. Бананите са богати на фибри, калий, магнезий, витамин В6, витамин С и други важни хранителни вещества.
„Различните плодове имат различна хранителна стойност“, обяснява Фейвор пред The Post. „Ако търсите начини да оптимизирате количеството, като същевременно следите за приема на въглехидрати, консумирането на ¾ чаша горски плодове ще се равнява на ½ банан и ще осигури отчетливи антиоксиданти, които могат да намалят риска от сърдечносъдови заболявания и диабет.“
Източник – New York Post/Превод:SafeNews