Българите не са склонни да плащат по-скъпо за храна произведена природосъобразно. Това показват данните от проучване на „Евробарометър“.
Едва 41 на сто у нас са готови да плащат повече за такава храна, докато в ЕС готовност изразяват 50 на сто от участниците в допитването.
Голямо мнозинство отчита, че промените в природата може да засегнат продоволствената сигурност в ЕС и затова трябва да се променят начините на работа на земеделците.
Попитани кои са основните отговорности пред европейските земеделци, на първо място участниците поставят осигуряването на безопасни, здравословни и качествени храни. Следват стабилните доставки по всяко време , хуманното отношение към развъжданите животни.
Сред най-честите отговори, давани от българските участници, са също производството на разнообразни храни, създаване на работни места в селските райони и подобряване на живота там.
Повечето от участниците оценяват, че в тези райони липсват достатъчно възможности за работа, развлечение и здравеопазване.
Мнозинството от участниците е на мнение, че при покупката на храна най-важното е да бъде осигурена пряко от производителите и да е произведена качествено и на място, познато на купувача.
Попитани кои според тях са основните заплахи пред снабдяването с храни в ЕС, най-често участниците в допитването са посочили лошото време, увреждането на околната среда и геополитическите събития.
Мнозинството отчита, че европейската селскостопанска политика е от полза за всички граждани на ЕС, както и че европейската помощ за земеделците е достатъчна, или има нужда от повишение
Източник: БТА