Ето как „зарежда батериите“ Лили Иванова. Християнският пост е специално време за строго гладуване или за консумацията на чисти растителни храни. Периодът традиционно се посвещава на молитви, покаяние и добри дела в подготовка за Великден.
Въздържанието започва от днес и приключва на 5 май – Великден. Кралиците на музикалната сцена у нас – Лили Иванова и Йорданка Христова, от години не вкусват месо и се стараят да живеят праведно. Те твърдят, че по този начин „зареждат батериите“ на сто процента и енергията им не стихва. Доказателство са концертите, които и двете легендарни певици продължават да правят в цялата страна.
Освен здравословен ефектът от премахването на животинска и млечна храна има и философско-духовен аспект, а християните правят този пост преди Великден и Рождество. „Вибрациите, които внасяме чрез храната във фините си тела, е важна, за да сме здрави, щастливи, да не изпадаме в прегрешения и така до 100 години“, категорична е усмивката на родната естрада Йорданка Христова.
Ето как „зарежда батериите“ Лили Иванова
От години нито тя, нито нейната колежка Лили Иванова ядат месо, брашно, сол, бяла захар, както и млечни продукти. „Единствените изкушения, които си позволявам, са черният натурален шоколад и медът“, издаде преди години Лили Иванова.
Сурови ядки, много варива, плодове и зеленчуци. Това са основните правила, които спазват и Васил Петров и Ути Бъчваров по време на пости. Някои от тях не блажат, за да се детоксикират, други нарушават поста с по малко риба или сирене, а трети отдават повече внимание на духовната страна на поста.
„Да се гледа на постите като на диета, е грях“, казва Васил Петров. А и нещо повече – ако не се пости правилно, за тези 40 дни може не просто да не свалите килограми, ами и да качите. Защото растителните храни са по-обемни, съдържат много вода и целулоза и засищат бързо. Но, уви, за кратко. После, изгладнели, хората често се нахвърлят на концентрираните въглехидратни храни и зърнени, които съдържат нишесте обяснява проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диетика в Медицинския университет – Coфия.
Повече хляб, спагети, варени или пържени картофи, пица за вечеря са също сред най-пагубните грешки на постещите. Особено вечер.
„Тези храни най-бързо се разграждат до енергия. Но, уви, всеки грам излишен въглехидрат се трансформира в мазнини. А защо има излишъци – защото обикновено след вечеря мускулната ни активност е най-ниска. Някои хора също погрешно избиват емоционалния дискомфорт и с консумация на много храни, отделящи ендорфини – например шоколад“, обяснява още тя.
От години спазва постите и Коцето Калки. Той приел Светото кръщение в зряла възраст – чак през 90-те години на миналия век. Но за сметка на това оттогава спазва стриктно не само коледните и великденските пости, ами и петровите, и богородичните.
Не блажи и в сряда и петък, както Библията повелява. Така е вече над 20 г. За да се справи организмът му с лишенията, пие поне по 2 л вода на ден.
„Ям много плодове, супа от коприва, соеви продукти, пия соево мляко допълва Костадин Георгиев-Калки.
Актьорът и водещ Къци Вапцаров също не пропуска постите.
„Ям предимно сурови ядки, варива, плодове и зеленчуци. Два банана например могат да те заситят за 3-4 часа. Затова гледам да има такива храни и вкъщи, и за децата в детската ми градина. И все пак човек трябва да слуша организма си. Няма пости, които да си приличат, всеки път се чувствам различно. Затова понякога включвам и по малко риба в менюто“, обяснява Вапцаров. Първото, което с радост ще си хапне след Великден, са яйца и кашкавал.
Певецът Христо Кидиков няма проблем да спазва християнското въздържание.
„Ям повече нахут, както и салати с цвекло, моркови, боб, картофи, печени чушки, зеленчукови супи с малко овесени ядки вътре, за да засищат повече.“
Това са опорните точки в менюто на естрадния певец преди Коледа и Великден. Христо Кидиков по принцип не е голям почитател на месото, затова не се мъчи по време на пости. Липсват му само яйцата в зелената салата.
Най-отдавна пости колежката му Богдана Карадочева. Тя и политикът Иван Костов правят това повече от 20 години.
„Спазвам ги наи-стриктно. Имах периоди, когато си позволявах и по чаша мляко за повече сили, но зависи как се чувства организмът ми“, казва великолепната ни изпълнителка.
Ути Бъчваров пък не прекалява със суперхраните, а предпочита българските продукти – овес, ечемик. Специалист е на лозовите сарми без месо и често ги готви в този период. Пие фреш всяка сутрин и набляга на бобените растения.
И други популярни лица от хайлайфа избират постите – певецът Дичо, актрисата Диляна Попова, водещата Мария Силвестър, миската Наталия Гуркова, фолкпевицата Лияна, режисьорът Жоро Торнев.
Източник: hotarena
За още актуални новини: Последвайте ни в Google News
Още новини четете в категория Живот.