Черните маслини-нужни на ястията, но и на здравето.Те са известни не само със своя вкус, но и с множеството ползи за здравето. Използват за производство на зехтин.
Богати са на олеанолова киселина, която е известна със своите сърдечно-защитни свойства.
Тази киселина подпомага регулирането на нивата на холестерола и предотвратява окисляването на лошия холестерол, който може да доведе до сърдечно-съдови заболявания.
Маслините съдържат и антиоксиданти като тирозол, които допринасят за подобряване на кръвообращението и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци.
Честотата на остеопорозата е значително по-ниска в средиземноморските държави, където маслините са част от ежедневната диета. Те съдържат специални растителни съединения, които подобряват костната плътност.
Те са богати на антиоксиданти като хидрокситирозол и кверцетин, които намаляват вредните въздействия на свободните радикали върху организма и защитават клетките от стареене.
Консумацията на черни маслини може да помогне за регулиране на апетита и контрол на теглото
Десет маслини, приети преди хранене, могат да намалят апетита и да помогнат за контролиране на калорийния прием. Това е възможно благодарение на съдържащите се в тях мононенаситени мазнини, които забавят храносмилателните процеси и стимулират хормона холецистокинин.
Източник: actualno