Безопасни ли са замразените плодове? През зимата изборът ни на плодове е по-ограничен, въпреки че вече на пазара може да намерим почти всичко по всяко време на годината.
Ако не сме съумeли да си замразим пресни плодове тогава, когато им е бил сезонът,трябва да знаем, че те са най-хранителни веднага след откъсването си. Ако са били замразени скоро след това, могат да запазят по-голяма част от полезните си вещества
Замразените плодове са по-икономичната алтернатива
Те издържат по-дълго, можем да ги съхраняваме дори с месеци и когато ни се прияде, да си вземем толкова, колкото искаме. И остатъкът няма да отиде на боклука.
Те са и предварително нарязани и подходящи за бърза консумация, с което повишаваме шансовете си да похапваме повече плодове или пък да си правим често здравословни смутита.
Плодовете обаче са и един от основните начини да се заразим със салмонела, ешерихия коли или листерия
Затова е важно когато са пресни, винаги да ги измиваме добре преди да ги ядем. И тук идва рискът, ако предпочитаме замразените.
Най-често заразяването на плодовете с болестотворните бактерии става още при тяхното отглеждане.
А при допълнителни обработки като пакетиране рискът от заразяване се повишава. И при недостатъчно измиване на плодовете, те може да попаднат заразени във фризерите.
При плодовете шансът за това обаче е по-малък, отколкото при зеленчуците.
Високата киселинност и съдържание на захар прави много малко вероятно преживяването на бактериите при минусови температури.
Източник: lifestyle