Тази година Гърция вероятно ще добие около 200 000 тона зехтин на фона на миналогодишната богата реколта от над 300 000 тона, заяви Йоанис Камбурис, производител в района на Коринтия, Североизточен Пелопонес, цитиран от независимото издание Olive Oil Times. Причини за спада са топлото време, ниските нива на плодородие и появата на винени мушици, предаде БТА.
„Има голям проблем както с плододаването на маслиновите дървета, така и при лозята“, заяви заместник-управителят на префектура Коринтия Статис Анастасопулос миналия месец и поясни, че проблемът е резултат от климатичните промени.
Йоанис Камбурис подплати виждането на Анастасопулос, като допълни, че „в Пелопонес реколтата от маслини ще закъснее поради преобладаващите метеорологични условия“.
„Някои производствени територии имат проблеми с плодовата мушица, докато други страдат от липса на плод“, каза той и добави, че „този сезон Гърция вероятно ще добие около 200 000 тона зехтин“.
Плодовите мушици представляват значителна заплаха и в района на Лакония, Южен Пелопонес, сподели и Йоанис Ралис от местната дирекция за аграрна икономика. Той подчерта, че маслиновите дървета „имат късен цъфтеж и плододаване тази година“.
Междувременно на остров Крит експерти предупреждават за една от най-лошите реколти в историята на острова.
Производители на остров Лесбос и в Североизточна Гърция също споделят, че реколтата не върви добре и е опасно застрашена.
Според оценки на Европейската комисия производството на зехтин в Южна Европа в периода 2022-2023 г. ще намалее с 40 процента в сравнение с 2021-2022 г. поради сушата и други проблеми, свързани с изменението на климата, пише libre.gr, като се очаква производството да спадне до 1,391 млн. тона при 2,272 млн. тона миналата година.
В Гърция производствените цени на зехтин екстра върджин са достигнали 7,2 евро за килограм с постоянна тенденция към нарастване.