6 ползи от лимона, за които може би не подозирате. Лимоните съдържат много витамин С, фибри и различни полезни биологично активни съединения. Сред тях са хранителни вещества, които допринасят по-специално за заздравяването на рани и възстановяването на увредените тъкани. Резултатите от изследвания доказват, че лимоните допринасят и за здравето на сърдечно-съдовата система, бъбреците и храносмилането.
6 ползи от лимона, за които може би не подозирате
Лимоните са богати на витамин С: един обелен лимон съдържа около 53 mg, което е почти 60% от дневната нужда. Изследванията показват, че плодовете и зеленчуците, богати на витамин С, могат да намалят риска от сърдечни заболявания и инсулт. Също така фибрите в лимоновата каша помагат за намаляване на въздействието на някои рискови фактори за сърдечно-съдовата система.
Помага за контролиране на теглото
Лимоните често се свързват със загуба на тегло. Според проучване от 2021 г. разтворимите пектинови влакна в лимоните се разширяват в стомаха, удължавайки усещането за ситост. Лимоновият сок обаче не съдържа пектин, така че напитките с него не осигуряват същата насищане като целите лимони. Има и популярна, но недоказана теория, че горещата вода с лимон помага да отслабнете.
Предотвратява образуването на камъни в бъбреците
Лимонената киселина увеличава обема и pH на урината, създавайки по-малко благоприятна среда за образуване на камъни в бъбреците. Пиенето на половин чаша лимонов сок (200 ml) всеки ден осигурява достатъчно лимонена киселина, за да предотврати повторното образуване на камъни.
Предпазва от анемия
Желязодефицитната анемия често се причинява от недостатъчен прием на желязо. Лимоните не само съдържат малко количество желязо, но и допринасят за по-доброто му усвояване от растителните храни благодарение на витамин С и лимонената киселина. По този начин лимоните спомагат за увеличаване на наличността на желязо от растителни продукти.
Вероятно намалява риска от рак
Здравословната диета, богата на плодове и зеленчуци, може да помогне за намаляване на риска от рак. Някои проучвания показват, че консумацията на цитрусови плодове е свързана с намален риск от рак на белия дроб, въпреки че други не подкрепят това. Някои растителни вещества в лимоните може да имат противораков потенциал, но доказателствата все още не са достатъчно силни, за да се направят твърди заключения.
Подобрява храносмилането
Лимоните съдържат около 10% въглехидрати, включително разтворими фибри и прости захари. Основните фибри са пектин, който поддържа здравето на червата и забавя храносмилането на захарта и нишестето, което може да понижи кръвната захар. За да получите ползите от пектина, трябва да консумирате пулпата на лимоните.
Източник: РБК Украйна /Превод: SafeNews