Има 6 храни, с които остаряваме бързо. Знаете, че храната, която консумирате, влияе на всичко – от талията до настроението. Нови изследвания показват, че начинът на хранене може да играе роля и за това колко бързо остарявате. Няколко проучвания изследват връзката между популярните диети и остаряването: Установено е, че средиземноморската диета забавя процесите на стареене, а храните, богати на антиоксиданти и хранителни вещества като витамин Е в ядките, яйцата и рибата – изглежда имат защитен ефект върху когнитивното развитие.
„В типичната диета има много захар, мазнини и сол, консерванти… и други химически съединения“, казва Рейлин Брукс, доктор по медицина, диетолог и декан на Колежа за медицински сестри към Университета във Финикс. „Тези видове храни водят до възпалителна реакция, която може да повлияе негативно на нашата ДНК, което може да доведе до стареене.“
6 foods that could be making you age faster https://t.co/rwGvaMbhUq
— FORTUNE (@FortuneMagazine) July 7, 2024
Ето шест храни, с които остаряваме бързо:
1. Кафе
Кафето не може точно да се нарече храна, но все пак е един от спорните продукти, предизвикващи много полемики. Имате нужда от кафе, за да се раздвижите сутрин? Може би трябва да го ограничите до няколко чаши.
Любителите на кафе, които консумират повече от шест чаши кафе на ден, имат по-малък обем на мозъка и 53% по-висок риск да бъдат диагностицирани с деменция в сравнение с любителите на кафе, които пълнят чашите си по-рядко. Някои изследвания дори установяват, че всеки 100 mg кофеин (еквивалент на една чаша кафе) е свързан с 2,4 години ускорено стареене. Но може би не е нужно да се отказвате напълно от сутрешната си чаша кафе.
„Има много изследвания, които показват ползите от кафето“, обяснява д-р Алис Х. Лихтенщайн, Ръководител на екипа по сърдечносъдово хранене в Изследователския център по хранене на хората Jean Mayer USDA в университета „Тъфтс“.
Всъщност умерените количества кафе се свързват с многобройни ползи за здравето – от подобряване на мускулната сила до намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания; някои изследвания дори установяват, че вероятността да умрат през периода на изследването е с 21% по-малка при тези, които пият между 1,5 и 3,5 чаши кафе на ден, отколкото при тези, които не пият кафе.
2. Млечни продукти
Консумацията на мляко се свързва с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания, остеопороза и рак на дебелото черво, но все по-голям брой проучвания изследват недостатъците на млечните продукти. Пълномасленото мляко може да се окаже особено проблематично. В допълнение към по-високите нива на рак на простатата и болестта на Паркинсон, то е свързано с по-високи нива на когнитивен упадък при по-възрастните хора и засилено биологично стареене.
„Пълномасленото мляко е с по-високо съдържание на мазнини, а има изследвания, свързани с по-високо съдържание на мазнини в диетата и възпаленията“, казва Брукс. „Когато възпалението се задейства… клетките не са в състояние да се регенерират ефективно и започват да се разрушават.“
3. Пикантни храни
Блудкавото хранене си е безвкусно, но добавянето на твърде много подправки към храната може да ви изложи на по-висок риск от развитие на деменция. Изследователи са проследили група възрастни китайци в продължение на 15 години и са установили, че тези, които постоянно са консумирали повече от 50 грама (около ¼ чаша) чили на ден, са имали по-ниски когнитивни показатели от тези, които са яли по-малко пикантни ястия.
Но Брукс препоръчва да се предпочитат пресни подправки пред преработени варианти.
„Комбинацията от консерванти и натрий [в някои пакетирани подправки и люти сосове] може да повлияе на мозъка“, обяснява тя.
4. Храни с натрий
За никого не е тайна, че натрият е вреден за сърцето.
„При много хора излишъкът от натрий в храната повишава кръвното налягане“, казва Лихтенщайн. „Високото кръвно налягане се свързва с повишен риск от инсулт, сърдечни заболявания и хронични заболявания, свързани с възрастта.“
Насоките за хранене в САЩ препоръчват ограничаване на приема на натрий до 2300 милиграма на ден, но повечето американци консумират 50% повече, вероятно защото натрият се крие в различни храни – от подправки и зърнени закуски до топено сирене. Тези скрити източници на натрий може да вредят на мозъка ви. Диетите с високо съдържание на натрий, което в едно проучване се определя като повече от 12 000 милиграма (или 2,1 чаени лъжички) на ден, са свързани с понижаване на когнитивните функции и 330% увеличение на риска от когнитивни увреждания.
5. Въглехидрати
Имате любов и омраза към въглехидратите? Науката също. Високопротеиновата/нисковъглехидратната кето диета може да накара органите ви да стареят по-бързо или да подобри работата на мозъка (или не). Въпреки че изследванията са противоречиви, едно е ясно: въглехидратите предизвикват възпалителна реакция, която има отрицателно въздействие върху здравето ви. Но Брукс има една дума за тези, които смятат, че да остарееш добре означава да се откажеш от макаронените изделия и хляба. „Умереност.“
6. Изкуствен подсладител
Може би искате да пропуснете диетичната газирана напитка.
Пиенето на една диетична газирана напитка на ден е свързано с повишен риск от деменция, а по-високата консумация на изкуствени подсладители е свързана с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, включително инфаркт и инсулт. Лихтенщайн нарича връзката „слаба“ и отбелязва, че тя може да се дължи на други рискови фактори, включително диета с по-високо съдържание на червено и преработено месо и ултрапреработени храни. Брукс не е толкова изненадана от резултатите.
„Изкуствените подсладители са изкуствени химикали, предназначени да заблудят мозъка, че яде захар, но без калории“, казва тя. „Всеки път, когато имате такъв тип съединение, което задейства мозъка и причинява възпаление, това е нещо негативно.“
Източник – Fortune/Превод:SafeNews