Защо свинското месо е по-полезно от телешкото? При избор между свинско и говеждо месо, последното обикновено се счита за много по-здравословно от първото.Има обаче мнение, че свинското е по-малко здравословен продукт. Мнозина може да се изненадат от заключенията на експертите, но съдържанието на протеини и мазнини в тези видове месо е почти еднакво. Според руския диетолог д-р Галина Казанцева свинското е по-полезно от телешкото.
Свинско месо – защо е по-полезно от телешкото
„Благодарение на химичния състав на белтъчините и мазнините, свинското е по-лесно смилаемо и в сравнение с другите видове месо натоварва по-малко черния дроб. Това обаче не важи за части като ребрата и шията“, казва диетологът Галина Казанцева.
Свинското месо съдържа много повече витамин В3, което означава, че този продукт подобрява функционирането на нервната система. В допълнение, то е богато на селен, микроелемент, който насърчава здравето на кожата, производството на хормони на щитовидната жлеза и обновяването на клетките. В сравнение със свинското, говеждото месо съдържа повече желязо, цинк, натрий, магнезий, калий, калций и фосфор и витамин B4.
Полезни свойства на свинското месо
Според диетолога витамин В1 играе важна роля в метаболизма на въглехидратите, протеините и мазнините. Освен това подобрява умствените способности и настроението, нормализира апетита, подобрява кръвообращението, като по този начин има благоприятен ефект върху работата на сърдечно-съдовата система.
„В допълнение към витамин B1, свинското месо съдържа ненаситени мастни киселини, това са линоленова, линолова и олеинова киселина. Повечето от тях се намират в свинска мас. Освен това свинското месо е богато на цинк, селен, магнезий и лизин, което подобрява усвояването на калция“, казва експертът.
„Консумацията на тлъстите части на това месо трябва да се ограничи при хора с наднормено телесно тегло, заболявания на панкреаса, нарушения на липидния метаболизъм и такива с висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Но като цяло това не означава, че трябва да се изключи напълно. Нормите на консумация на свинско са индивидуални за всеки, зависят от основния метаболизъм и физическата активност“, обяснява експертът.
Като цяло не се препоръчва да се яде свинско месо, ако няма медицински противопоказания.
Според лекаря калоричното съдържание на ястието ще варира в зависимост от това дали свинското е варено, приготвено с голямо количество олио или печено на скара. Въпреки факта, че диетолозите обикновено оценяват свинското като продукт с висока хранителна стойност, експертът напомня, че диетата трябва да бъде балансирана.
А на някои хора изобщо не се препоръчва да ядат свинско , под каквато и да е форма и обем. Това се отнася за хора с:
- гастрит и холецистит
- проблеми с жлъчния мехур;
- синдром на раздразнените черва;
- панкреатит;
И е важно да запомните, че свинското, както всяко червено месо, може да причини рак на дебелото черво. Бактериите в червата трябва да работят повече, за да преработят тежката храна и имунитетът намалява.
Източник: Actualno.com