Рибата е протеин, който е изключително полезен за тялото. Идва един момент от живота ни обаче, когато трябва да започнем да се съобразяваме кой вид от нея е подходящ за възрастта ни. При хора в напреднала възраст например, определен вид риба трябва да отсъства от хранителния режим.
Диетологът Людмила Микитюк разкрива, че риби като сьомга и скумрия създават риск от развитие на атеросклероза. Тя посочва, че хората над 54 години трябва да приемат храни, логати на витамини и минерали, както и на достатъчно калории.
Според експерта, най-полезна за възрастните е бялата риба за възрастните хора
Д-р Микитюк препоръчва тя да се приема по-често, на по-малки порции.
„Препоръчва се бяла риба, а не сьомга или скумрия, които съдържат много мазнини, които увеличават риска от развитие на атеросклероза. Храненето трябва да бъде разнообразно, за да може тялото да функционира пълноценно. Диетата трябва да включва храни, съдържащи желязо, магнезий, витамин D, омега-3 и витамин С“, допълва лекарят.
Медикът апелира хората в напреднала възраст да наблегнат също на зелените подправки като копър, магданоз, босилек и спанак. Според д-р Микитюк, че тези продукти са известни с високата си хранителна стойност.
Необходимо е възрастните хора да следят също и нивото на витамин А.
Недостигът му може да доведе до забавяне на естественото стареене на кожата, да подобри зрението и състоянието на косата и ноктите. Може да се намери в червени и оранжеви зеленчуци: домати, моркови, чушки. Те са идеални за сълата към малка порция риба. Също така си струва да се погрижите за насищането на тялото с витамини от група В и фолиева киселина.
Но да се върнем на рибата.
Тя е чудесен „инструмент“ за подобряване работата на сърцето, кръвоносните съдове и мозъка. Причина за това е високото си съдържание на полиненаситени Омега-3 мастни киселини. Те „активират“ клетките на тялото. Това от своя страна води до подобряване дейността на сърдечно-съдовата система и се намалява рискът от развитие на сърдечно -съдови заболявания. Също така се нормализира кръвното налягане. Чрез подобряване на мозъчната функция мисловните процеси стават по-ефективни и способността за учене и усвояване на нова информация се увеличава.
„Учените признават и достойнството на омега-3 мастните киселини като способността им да влияят благоприятно върху зрителната острота, състоянието на кожата, косата и ноктите, както и настроението“, казва още д-р Микитюк.
Наред с това, рибата съдържа голямо количество витамини, макро- и микроелементи.
Тя е богата на витамини А, D и групата В. Витамин А е един от основните и незаменими участници в процесите на възстановяване, окисление и метаболизъм в организма. Витамин D е от съществено значение за костната тъкан и е ефективен за предотвратяване на рахит при деца. Витамините от група В укрепват имунната система , имат благоприятен ефект върху функционирането на централната нервна система и са необходими за психическото и психическо здраве. Освен това рибата, предимно морска, е богата на микроелементи като йод и флуор, чийто дефицит е често срещан проблем при много хора.
Източник: Actualno