Задушница е! Ето как да приготвим вкусно жито, питка и сладкиш с масълце!
Винаги в съботния ден срещу Неделя Месопустна (Месни заговезни) православните българи извършват помен в памет на мъртвите, който наричат задушница.
Това е една от трите Задушници, които православните християни отбелязват всяка година, преди началото на Рождественските, Великите и Петровите пости.
Името „Задушница“ означава ден за възпоменаване на душите на починалите и винаги е в събота, определена от църквата за почитане на покойните. На Задушница службата е заупокойна, след която се прави панихида с обща трапеза с подредени варено жито, хляб или пита, вино, плодове, сладкиши или бонбони.
Ето и някои рецепти, които все още не е късно да приготвите:
Варено жито
Продукти: жито – 500 г (грухана пшеница), орехи – 200 г, обикновени бисквити – 300 г, галета – 100 г, стафиди – 1 пак. (жълти), лимон – 1 бр. (кората), канела – 0.5 ч.л., ванилия – 5 бр., пудра захар – 300 г
Приготвяне: Почистете и измийте житото в няколко води, като го търкате между дланите си при миенето.
Налейте му 3 пръста над него студена вода и посолете със щипка сол. Поставете на силен огън, докато заври, след което намалете котлона и варете на бавен огън. Периодично наглеждайте и разбърквайте, ако водата намалее, долейте топла вода, и така до готовност на житото.
Прехвърлете житото в гевгир, за да се прецеди, и под течаща вода измийте житото много добре, оставете да се отцеди.
Върху голяма и чиста хавлия, постелете парче тензух 1:1 и разстелете отцеденото жито, завийте с друго парче тензух и оставете така за една нощ на хладно място.
На сутринта съберете житото от тензуха и поставете в по-голям съд (тава) .
В блендер смелете орехите и бисквитите, лимонената кора настържете на ситно ренде.
Посипете житото с тях и още с ванилиите, стафидите, канелата и галетата. Разбърквате много добре, докато се овалят зърната и се отделят едно от друго.
Преместете житото в желания от вас съд и поръсете с пудра захар през сито или по-голяма цедка.
Питка
Продукти: прясно мляко – 250 мл, мая – 20 г, сол – 1 с.л. равна, захар – 1 с.л. равна, олио – 2 с.л., масло – 1 с.л. един жълтък, брашно – 600 г, плънка, сирене – 70 г, кашкавал – 70 г. Сусам, макова семе – за поръсване по желание
Приготвяне: В 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята и се разбърква със захарта. Оставя се на топло 40 минути да удвои обема си.
Тестото се разделя на две части, като първата се разделя на 8 топчета, едно за малките листенца, а останалите се оформят на малки питки.
Всяка се намазва с масло и в средата се поставя малки кубчета от сирене и кашкавал. Краищата се събират като вързопче и се оформя на топка.
Нареждат се в тавичка върху хартия за печене.
Останалото тесто се разделя на две части, първата се разделя на толкова, колкото са топките в тавата. Всяко се разточва, намазва се с масло, навива се на рулце. С нож се правят по два разреза от двете страни, като средата се оставя цяла.
Двете връхчета се промушват един или два пъти през разреза и се изтегля отдолу-нагоре. Всяко оформено листенце се поставя върху всяка топка.
Останалото тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с масло и поръсваме с маково семе. Навива се руло, срязва се през средата на две и се усуква като роза. Поставя се в средата на питката.
След 15 минути намазваме с отделния жълтък, разбит с 2 с.л. прясно мляко, и поръсваме сусам.
Печем в загрята фурна 180 градуса за 40 минути до златисто! В памет на нашите починали близки.
Сладкиш с масло и сушени плодове
Продукти: масло – 120 г краве, меко, пудра захар – 120 г, брашно – 130 г, яйца – 5 жълтъка, сушени плодове – 300 г, бакпулвер – 1 пакетче по желание, лимони – кора от половин лимон, 1 супена лъжица ром по желание
Приготвяне: Напръскайте сушените плодове с рома и ги оставете да престоят, докато разбивате кекса. Ако има по-големи парчета плодчета, като например смокини и фурми, ги нарежете на по-дребно.
Разбийте мекото масло със захарта и един по един добавяйте жълтъците. След като се получи пухкава и хомогенна смес, добавете пресятото брашно, бакпулвера, настърганата лимонова кора и накрая объркайте със сушените плодове.
Готовата кексова смес разпределете в подмазнена и леко набрашнена продълговата форма. Сложете кекса със сушени плодове в добре загрята фурна и веднага намалете, за да се изпече в слаба. Пече се бавно, за да не остане суров. Задължитено се пече на слаба фурна (150 градуса) без да се отваря фурната за да не изстива.
Печено пиле с лимони
Продукти: пиле – 1 бр. (1.500 кг), зехтин – 3 – 4 с.л., чесън – 3 скилидки, счукан, лимони – 1 бр., мащерка – 1 с.л. сушена, червен пипер – 1 к.л., черен пипер – на вкус, магданоз – 1/2 връзка, черен пипер
Приготвяне: Измийте пилето и го попийте с кухненска хартия. Нарежете 1/2 лимон на резенчета и накълцайте на едро магданоза. Сложете в пилето.
Смесете всички останали съставки (+ сока на останалата половинка лимон) и натрийте хубаво пилето.
Така приготвеното пиле сложете в намазнена тава и долейте вода на дъното.
Покрийте го с хартия за печене и сложете да се пече в загрята умерена фурна. От време на време го обливайте със соса от тавата. Печенето отнема малко над 1 час. Преди да го извадите махнете хартията го запечете до получаване на златист загар.
Изчточник: Стандарт
Още новини четете в категорията Живот
За още актуални новини: Последвайте ни в Google News