Яжте тези пробиотични храни за здрава чревна флора! Чревната флора е съставена от милиарди пробиотични бактерии, някои наричани добри, други лоши бактерии. Без значение как ги наричаме, функциите на добрите и лошите бактерии в нашите черва са многобройни. Тяхното състояние и баланс зависят до голяма степен от храната, която консумираме.
Чревният микробиом се подхранва най-добре от пробиотиците. Те се съдържат в някои храни по естествен път, най-често заради ферментационните процеси, през които тези храни преминават. Но освен ферментиралите храни има и други, които съдържат естествени пробиотици, подхранващи чревната ни флора.
Киселото мляко е прекрасен източник на пробиотични бактерии. Естествените ферментационни процеси, през които млякото преминава, докато достигне киселата си форма го обогатява с милиарди полезни бактерии, от които червата ни се нуждаят.
Пробиотичните бактерии в киселото мляко стимулират функциите на чревната флора, подобряват деленето на клетките в микробиома, стимулират имунната система, усвояването на хранителните вещества. Киселото мляко има и свойството да облекчава редица стомашно-чревни оплаквания, включително подуване, газове, тежест в корема.
Киселото зеле е изключително богато на пробиотични бактерии. То се счита за пробиотична храна заради ферментиралия си характер. Богато е на полезни бактерии, които обогатяват и подхранват тези в червата ни.
Добре узрелите банани са по-богати на захари от недоузрелите. Леко зелените банани са изключително наситени с пробиотични бактерии, които подхранват червата. Недоузрелите банани са богати не само на пробиотични бактерии, но и на пребиотици благодарение на множеството фибри в тях. Те играят допълнителна важна роля в подхранването на чревната флора.
Кефирът е ферментирала млечна напитка, която е много богата на пробиотични бактерии.Помага за баланса между добрите и лошите бактерии в чревната флора, като така се осигурява добро храносмилане, потискане на възпаленията и стимулиране на всички процеси в организма.
Чесънът е пробиотична храна, която има и противовъзпалителен и антибактериален характер. Редовната консумация предпазва от хронични заболявания, подобрява имунитета, помага за по-лесното справяне с инфекции и вируси, стимулира размножаването на бактериите в чревната флора и деленето на клетките в тъканите. Чесънът е и източник на пребиотици, тъй като съдържа фибри и антиоксиданти.
Източник: az-jenata