Ягодите – летният плод, за който може би не знаете, че има решаващо значение срещу сериозни заболявания.
Ягодите са един от най-хубавите плодове през летния сезон. Те имат не само невероятен вкус, но и са пълни с антиоксиданти като витамин С и ключови хранителни вещества като фибри и фолиева киселина.
Тези плодове са част от семейство Розоцветни (Rosaceae), в което влизат ябълките, крушите, черешите, бадемите и малините.
Ето основните ползи за здравето от ягодите, както и прости начини да добавите повече от тях в хранителния си режим:
1. Пълни с антиоксиданти
Ягодите са пълни с антиоксиданти. Антиоксидантите са молекули, присъстващи в организма и открити в растителните храни, които противодействат на оксидативния стрес. Оксидативният стрес възниква, когато в организма има повече свободни радикали, но по-малко антиоксиданти, които да ги отстранят. Като намаляват оксидативния стрес и увреждането на тъканите, антиоксидантите спомагат за намаляване на риска от развитие на хронични заболявания с течение на времето. Ягодите съдържат множество антиоксиданти, включително антоцианини (които придават на ягодите яркия им цвят) и витамин С.
2. Подпомагат на имунното здраве
Една чаша ягоди осигурява 100% от дневните ви нужди от витамин С.3 Витамин С е мощен антиоксидант, който подпомага клетките на имунната система. Изследванията сочат, че витамин С насърчава пролиферацията на Т- и В-клетките. Т- и В-клетките са бели кръвни телца, които помагат в борбата с болестотворните нашественици, включително вируси, бактерии и дори ракови заболявания. Консумацията на храни, богати на витамин С, се свързва и с по-нисък риск от общи здравословни състояния като катаракта и сърдечносъдови заболявания.
3. Антиоксидантите, открити в ягодите, подпомагат и здравето на сърцето
Голямо епидемиологично проучване отчита обратна връзка между консумацията на антоцианини и риска от инфаркт сред жени на млада и средна възраст. Изследователите установяват, че при жените, които консумират повече от три порции ягоди седмично, рискът от инфаркт е значително по-нисък в сравнение с жените, които ядат плодовете по-рядко. Струва си да се отбележи, че наблюдателните проучвания не могат да установят причинно-следствена връзка, а жените, които консумират по-големи количества богати на антиоксиданти храни, като ягодите, може да са по-склонни да водят и по-здравословен цялостен начин на живот, който намалява риска от инфаркт.
4. Предпазват от рак
Високото съдържание на антиоксиданти в ягодите може да помогне за намаляване на риска от рак. Въпреки че точните механизми остават неясни, изследователите предполагат, че естествените антиоксиданти в плодовете могат да сведат до минимум възпаленията, предизвикани от рака, и да възпрепятстват разпространението на раковите клетки в организма.
5. Богати на фолат
Ягодите са добър източник на фолат, известен още като витамин В9. Фолатът е необходим за ключови реакции, включително синтеза на ДНК и разграждането на аминокиселините – градивните елементи на протеините. Витаминът от група В е от решаващо значение и за здравословното развитие на невралната тръба по време на ранната бременност, поради което е едно от най-важните хранителни вещества в пренаталните витамини. Витамин В9, който се среща естествено в храните, се нарича фолат. Синтетичният или изкуствен витамин В9 (който се съдържа в хранителните добавки) се нарича фолиева киселина. Само една чаша ягоди осигурява почти 10 % от дневните ви нужди от фолат.
6. Ниско съдържание на захар
Ягодите са с относително ниско съдържание на естествена захар фруктоза в сравнение с други плодове. Например една чаша грозде може да съдържа 23 грама (g) естествена захар, докато една чаша ягоди осигурява около 7 g естествена захар.
Ако целта ви е да намалите приема на захар поради заболяване като инсулинова резистентност, неалкохолно мастно чернодробно заболяване или диабет тип 2, изборът на плодове с по-ниско съдържание на захар като ягодите може да бъде полезен.
Съвети за добавяне на ягоди към вашата храна
Пресните ягоди е най-добре да се консумират, когато са в сезон (особено през юни). Закупуването на замразени ягоди през зимните месеци е полезен начин да се наслаждавате на богатите на хранителни вещества плодове през цялата година, без да харчите много пари. Пресните плодове от всякакъв вид могат да се развалят бързо, затова не забравяйте да съхранявате ягодите си правилно.
Ето няколко съвета:
Извадете плодовете от пластмасовата им опаковка и ги съхранявайте в хладилника в херметически затворен съд, застлан с хартиена кърпа. Уверете се, че съдът е достатъчно голям, така че плодовете да не са подредени един върху друг. Ако не разполагате с такъв контейнер, просто съхранявайте плодовете в хладилника върху чиния, застлана с хартиена кърпа.Не мийте ягодите непосредствено преди да ги изядете. Оставянето на ягодите с излишна влага може да ускори развитието на плесен.
Наслаждавайте се на ягодите и в закуски:
Добавяйте ги към питателни закуски като купички с овесени ядки и кисело мляко Смесвайте ги в смутита.
Подгрявайте ги на котлона с лимонов сок и захар или кленов сироп за просто домашно „сладко“. Добавяйте ги към сладкиши, като палачинки и мъфини. Добавяйте ги към зелени салати за повече цвят.
Наслаждавайте се на пресни или замразени ягоди самостоятелно или добавени към ястия и закуски за прилив на естествена сладост и хранителни вещества.
Източник – Health/Превод:SafeNews