Внимание! Заместителите на захар повишават риска от инфаркт и инсулт
Високите нива на ксилитол – нискокалоричен подсладител, заместител на захар, използван в множество храни. Такива с намалено съдържание на захар, дъвки и паста за зъби, води до повишен риск от инфаркти, инсулти и смърт. Това сочат последните проучвания, публикувани в European Heart Journal.
В период от 3 години изследователският екип е проучил над 3000 души в САЩ и Европа и е установил, че хората с най-високи нива на ксилитол в плазмата си са по-склонни към сърдечносъдови проблеми.
Ксилитол се слага масово в преработени храни, паста за зъби, дъвки
За да илюстрират ранните ефекти на ксилитола, изследователите анализираха активността на тромбоцитите при доброволци, които консумирали напитки, подсладени с ксилитол и глюкоза. Нивата на ксилитол се увеличили 1000 пъти след консумацията на напитката с ксилитол, но не и след тази с глюкоза.
Ксилитолът, който се среща естествено в малки количества в плодовете и зеленчуците, е все по-често използван като заместител на захарта в преработени храни, паста за зъби, дъвки и други продукти през последното десетилетие.
Стенли Хейзън, MD, председател на отдела по сърдечносъдови и метаболитни науки в Lerner на Cleveland Clinic Изследователски институт коментира: „Това проучване подчертава необходимостта от допълнителни изследвания върху захарните алкохоли и изкуствените подсладители, особено след като те често се препоръчват за борба със затлъстяването и диабета“.
„Това не означава, че трябва да изхвърлите пастата за зъби с ксилитол, но е важно да сме наясно, че консумацията на продукти с високи нива на ксилитол може да увеличи риска от кръвни съсиреци.“
Еритрол също може да влезе в списъка с вредни вещества
Сходна връзка между еритритола, друг захарен алкохол, и сърдечносъдовите проблеми беше установена миналата година от същия изследователски екип.
Ксилитолът е одобрен от десетилетия от правителствените агенции, обявиха в своя защита в отговор на проучването от Съвета за контрол на калориите – търговска асоциация, представляваща индустрията за нискокалорични храни и напитки. Те натъртват, че резултатите от проучването може да не се отнасят за общото население, тъй като някои от участниците вече са имали повишен риск от сърдечносъдови проблеми.
Източник: news-air.com