Влиянието на пъпеша върху холестерола. Сочен, ароматен и много вкусен, пъпешът освен десерт, е истински склад за хранителни вещества. Благодарение на състава си той има благоприятен ефект върху организма.
Пъпешът съдържа витамини А, В1, В2, В5, В6, В9, С, Е, К, РР. Освен това съдържа много калий, магнезий, калций, желязо, фосфор и натрий, както и около 1 гр фибри на 100 гр продукт.
Недостътък на пъпешът е това, че е нетраен продукт. Ето защо трябва да изберете само зрели плодове и да ги ядете бързо, не ги оставяйте за дългосрочно съхранение. Зрелият пъпеш има приятен сладък аромат.
Високото съдържание на фибри в пъпеша, меката текстура и фината сладост го правят ефективно средство за лечение на запек. Той също така помага за подобряване на усвояването на хранителните вещества, премахва отпадъците и токсините и намалява нивата на холестерола в кръвта.
Има и случаи обаче, в които е по-добре да откажете от този плод, като например при диабет, стомашни язви, бъбречни заболявания и при индивидуална непоносимост.
Пъпешът е полезен както пресен, така и варен. Пресният пъпеш запазва повече витамини и микроелементи, но за хора с храносмилателни проблеми е по-добре да го консумират термично обработен.
Лекарите съветват, да не ядете твърде много пъпеш наведнъж, защото това може да доведе до подуване на корема и диария. Нормата е от 300 до 500 грама на ден.
Пъпешът съдържа много хранителни вещества. Помагат за укрепване на костите, подобряват състоянието на кожата и имунната система. Този плод също може да помогне за понижаване на кръвното налягане и кръвната захар.
Източник: actualno