Химикал, открит естествено в броколите, може един ден да предотврати и лекува кръвни съсиреци, които могат да доведат до инсулт, втората водеща причина за смърт в света.
Изследователи, ръководени от екип от университета в Сидни в Австралия, са открили, че естествен химикал, често срещан в кръстоцветни зеленчуци като броколи и карфиол, има свойства против съсирване. Веществото се нарича сулфорафан (SFN) и вече е признато за превенция на рак и потенциал за понижаване на холестерола.
Внимателен анализ на ефекта на сулфорафан на молекулярно ниво разкри,
че въпросното вещество забавя агрегацията на тромбоцитите и предотвратява образуването на съсиреци чрез модифициране на активността на протеин, наречен PDIA6 .
„Съставът на броколите е не само ефективен за подобряване на ефективността на лекарствата за лечение на съсиреци след инсулт, но може да се използва и като превантивен агент за пациенти с висок риск от инсулт“, каза биомедицинският учен Лиу от университета в Сидни.
Резултатите от проучването предполагат, че SFN трябва да се проучи като начин за намаляване на риска от инсулт в някои от групите, които са най-уязвими към него – особено тъй като се намира естествено в храни като броколи, за които вече е известно, че са полезни за здравето на сърцето и защита срещу други заболявания.
Веществото може да се използва и в спешни ситуации:
при лечение на пациенти с инсулт, за да се сведат до минимум ефектите върху мозъка. Тези лечения могат реално да променят щетите, причинени от кръвни съсиреци, и в крайна сметка да спасят животи.
Сегашното лекарство за разбиване на съсиреци, наречено тъканен плазминогенен активатор (tPA), предпазва от увреждане на мозъка в 20% от случаите . При експерименти с мишки, когато SFN се комбинира с tPA, степента на успех може да достигне до 60%.
„Вълнуващо е, че това естествено съединение не причинява кървене, което е често срещан страничен ефект, свързан с разредителите на кръвта“, каза Лиу.
Изследователите обаче подчертават, че тяхното изследване е все още на ранен етап и досега не са провеждани опити върху хора.
„Ние сме много развълнувани, че изолирахме естествено съединение, което може да има огромни полезни ефекти“, каза Лиу. „Нашите проучвания ще продължат да изследват как високо пречистените съединения от зеленчуци могат да имат благоприятен ефект при лечението на болести.“
Източник: „ACS Central Science“, Science Alert /Превод: SafeNews
Oще новини четете в категория Свят
За още актуални новини: Последвайте ни в Google News