В сезона на смокините! Ползите за здравето, които носят тези плодове. Сладките смокини са изключително богати на серотонин – хормона на щастието, и съдържат значителни количества витамини.
Те са източник на фибри и бета-каротин, което ги прави истинска хранителна „бомба“ за тялото.
Няма друг плод с толкова много минерални вещества – само 40 грама смокини съдържат над 240 мг калий, който покрива около 7% от дневната потребност.
В същото количество се съдържат 53 мг калций и 1.2 мг желязо, осигурявайки 6% от необходимите дневни дози. Единствено портокалите съдържат повече калций. С това богатство от полезни вещества, нека разгледаме и конкретните ползи от смокините за здравето.
Смокините са особено полезни за хора с хипертония или сърдечни проблеми
Благодарение на високото съдържание на калий и естествени захари, много лекари ги препоръчват при тези състояния.
Калият има съдоразширяващо действие, облекчавайки съдовите спазми, а ензимът фицин разтваря тромбите. За хора с високо кръвно налягане смокините са задължителна част от менюто, тъй като регулират сърдечния ритъм и стимулират производството на кръв.
Антиоксидантите като полифенолите също защитават сърцето от болести, включително сърдечно-съдови плаки и инфаркти.
Изсушените смокини са полезни и при висок холестерол, поради съдържанието на омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и фитостероли, които доказано понижават холестерола.
Само няколко смокини могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола, благодарение на пектина и водоразтворимите фибри, които пречистват организма от мазнини и токсини.
Въпреки сладкия си вкус, смокините се препоръчват и за хора с диабет. Високото съдържание на фибри забавя усвояването на глюкозата, а същевременно повишава чувствителността на клетките към инсулина, което ги прави полезни за диабетиците.
Източник: dariknews