В Корея създадоха нова хибридна храна. Учени от Корея създадоха нова хибридна храна от говежди мазнини и мускулни клетки, отгледани в оризови зърна.
Този хибрид може да бъде по-екологичен източник на протеин.
Резултатът изглежда като странна комбинация от кайма и ориз, с розови, лепкави зрънца. Но според екипа на университета Йонсей оризът е богат на хранителни вещества.
„Представете си, че получаваме всички хранителни вещества, от които се нуждаем, от протеинов ориз, отгледан в клетки“, каза биомолекулярният инженер Сохион Парк.
„Оризът вече има високо ниво на хранителни вещества, но добавянето на животински клетки може да го подобри допълнително.“
Хибридният ориз се състои от 80% нишесте, докато останалите 20% са протеини и други хранителни вещества.
В биологичните системи клетките се нуждаят от „скеле“ (скеле), върху което тъканите се образуват, докато растат. В лабораторни условия учените често използват изкуствена матрица за различни тъкани и органи. Парк и нейните колеги разсъждаваха, че оризът, тъй като е толкова порест, може да действа като скеле, върху което животинските клетки, отглеждани в лабораторията, могат да изграждат тъкани.
Първо, те покриха оризовите зърна с рибен желатин и ензими, за да помогнат на клетките да намерят плодородна почва и да увеличат максимално количеството клетъчен материал, който се прикрепя и расте върху ориза. След това те посяват стволови клетки от кравешки мускули и мазнини в оризовите зърна и ги оставят да растат в петриево блюдо за 9 до 11 дни. В края на вегетационния сезон изследователите изследвали ориза, за да проучат неговата структура и хранително съдържание. Те открили, че хибридният ориз е по-твърд, но по-крехък от нормалния ориз.
По-важното е, че промени хранителния профил на ориза.
Хибридният ориз има значително по-високо съдържание на протеини и мазнини – 8% повече протеини и 7% повече мазнини – от обикновения ориз.
Това може да не изглежда много, но с подобрения може да се увеличи още повече. Все пак новият хибриден ориз би бил по-евтин за производство от говеждото на грам протеин, както по отношение на емисиите, така и по отношение на разходите.
Екипът е изчислил, че производството на хибриден ориз произвежда 6,27 килограма въглероден диоксид на 100 грама протеин. Говеждото отделя 49,89 килограма въглероден диоксид на 100 грама протеин. А цената на хибридния ориз за потребителя ще бъде около 15% от цената на говеждо месо за килограм.
Това, което остава сега, е да се усъвършенства производственият процес, за да се намали времето, необходимо за производство на хибриден ориз. Екипът може също да експериментира с максимално усвояване на клетъчния материал в оризовите зърна, които са силно възприемчиви към процеса.
„Не очаквах клетките да растат толкова добре в ориза.“
„Сега виждам цял свят от възможности за тази хибридна храна на зърнена основа. Един ден може да послужи като решение на световния глад, изхранването на военните или дори космическата храна“, заключи Парк.
Източник: Science Alert /Превод: SafeNews
Още новини четете в категорията Свят
За още актуални новини: Последвайте ни в Google News