Закуската с бял хляб, със сладкиши и кафе със захар променя лицето – прави го по-грозно Проучване установява, че хората, които закусват с високо съдържание на рафинирани въглехидрати, са по-малко привлекателни.
Ако искате да изглеждате добре сутрин, трябва да замените ултрапреработените сладкиши и плодовия сок с пълнозърнест тост и чай без захар.
Изследователи от Франция са установили, че хората, които закусват с богата на рафинирани въглехидрати закуска, са оценени като по-малко привлекателни от тези, които започват деня с по-здравословни нерафинирани въглехидрати.
Учените от университета в Монпелие смятат, че доловимата промяна в привлекателността на лицето може да се дължи на промени в кръвната захар и инсулина.
Те могат да повлияят на външния вид на кожата и да имат по-дългосрочно въздействие върху половите хормони.
„Изненадващо е да се помисли, но нашият избор на хранителен режим може да има бърз ефект върху външния ни вид“, казва д-р Клер Бертикат, еволюционен биолог и първи автор на изследването. „Тези физиологични промени биха могли доловимо да променят чертите на лицето, оказвайки влияние върху начина, по който другите възприемат привлекателността.“
Изследователите набират 52 мъже и 52 жени на възраст от 20 до 30 години и на случаен принцип им възлагат да изядат 500-калорична закуска, богата на рафинирани или нерафинирани въглехидрати.
Закуската с рафинирани въглехидрати включвала френска багета, направена от промишлено смляно брашно, конфитюр, ябълков или портокалов сок и чай или кафе с налична захар. Закуската с нерафинирани въглехидрати включвала пълнозърнест хляб с растително масло и натурално сирене, портокал или ябълка и чай или кафе без захар.
People who eat breakfast high in refined carbs rated less attractive, study finds https://t.co/eq3quAnsgI
— The Guardian (@guardian) March 7, 2024
Учените измерили нивата на кръвната захар на доброволците преди и след хранене, а след това направили снимки на главите на участниците при контролирани условия на осветление. След това снимките били предадени на групи от оценители, които трябвало да оценят на колко години, колко мъжествени или женствени и колко привлекателни изглеждат лицата.
В публикация в Plos One изследователите твърдят, че консумирането на рафинирани въглехидрати за закуска намалява привлекателността на лицето при мъжете и жените.
„Ефектът варира в зависимост от пола и вида на храната, което подчертава сложната връзка между храненето и привлекателността“, казва Бертикат. „Нашите открития служат като убедително напомняне за далечното въздействие на избора на хранителен режим не само върху здравето, но и върху черти с особено социално значение, като например привлекателността на лицето.“
Рафинираните въглехидрати могат да предизвикат рязко повишаване на кръвната захар, на което организмът противодейства, като освобождава инсулин. Тази реакция може да доведе до твърде ниски нива на захарта, състояние, наречено хипогликемия, и да повлияе на кръвния поток и външния вид на кожата. В проучването само закуската с рафинирани въглехидрати е довела до хипогликемия.
Дейвид Перет, професор по психология в университета „Сейнт Андрюс“, който е изследвал лицевите сигнали за здравето, заяви, че не би трябвало да е изненада, че храната влияе на привлекателността. Според него плодовете и зеленчуците подобряват привлекателността чрез увеличаване на растителните пигменти, наречени каротеноиди, в кожата, докато храните с високо съдържание на захар могат да състарят кожата.
„Авторите предполагат, че рафинираните въглехидрати биха могли да повлияят на периферния кръвоток“, каза Перет. „Кръвотокът може да промени външния вид на кожата много бързо. Човек може да види въздействието в рамките на няколко секунди в случай, че се чувства зле, когато кръвта се оттича от кожата. Установихме, че повечето хора изглеждат по-здрави и по-привлекателни, когато цветът на кожата им отразява леко повишаване на кислородната кръв.“
Запитана какъв съвет би дала на хората, които искат да изглеждат по най-добрия начин, Бертикат отговаря: „Знаем, че рафинираните въглехидрати оказват отрицателно въздействие върху здравето и това е достатъчна причина да се ограничи консумацията им.“
Източник – Guardian/Превод:SafeNews
Още новини четете в категорията Живот
За още актуални новини: Последвайте ни в Google News