Много често в SafeNews наблягаме на холестерола и съветваме да се следи неговото ниво. Човек често не знае какво трябва и какво не трябва да приема, за да подържа нивата му в подходяща норма, за да е здрав и енергичен.
Някои храни като яйца и високо-маслено мляко са богати на холестерол. Въпреки това обаче те са полезни за организма. Не така стоят нещата с други видове продукти като преработено месо, например.
Ето кои храни е добре да приемаме:
Яйца
Яйцата са известни с високото си съдържание на протеин. Те са препоръчвани при всеки един хранителен режим. Добре е да консумираме яйца 2-3 пъти седмично било варени или на очи. По-радко пържени.
Редица проучвания показват, че редовната консумация на яйца, не само не повишава нивата на холестерола, но и предпазва от определени заболявания. В т.ч. влизат и сърдечно-съдовите такива. Те всъщност увеличават нивата на т.нар. „полезен холестерол” (HDL).
Домашно сирене
Домашното сирене, т.е. продукт, който не съдържа консерванти, също спомага за подхранване на „добрия холестерол“. Изследване, което обхваща 139 души вади изводът, че 80 гр. сирене не повишава „лошия холестерол“ (LDL).
Миди
Това е друг вид чудесна храна за регулиран на холестерола. Освен протеин, мидите съдържат Витамин В, желязо и селен. Доказано е, че редовното приемане на миди води до подобряване работата на мозъка, очите, както и сърдечно-съдовата система на организма.
Пържоли (без консерванти)
Стековете са изключително богати на протеини и различни витамини. Наред с това съдържа Омега – 3 мастни киселини, които спомагат подобряването на холестерола. Важното е, месото да е от домашно производство, за да не е наситено с излишни консерванти.
Пълномаслено кисело мляко
Другият сигурен източник за подобяване на холестерола е пълномасленото кисело мляко. Известно е, че една купа от този ценен продукт съдържа 31.8 mg полезен холестерол.
Източник: Healthline/Превод: SafeNews