Цинкът е изключително важен минерал за цялостното здраве на човешкия организъм. Това е елемент, който в последно време стана много популярен.
Причината е, че той има редица полезни свойства, сред които е и способността му да съкрати периода на боледуване от настинки. А както знаем, есента дойде и грипът вече върлува.
Цинкът има много полезни качества за човешкото тяло.
Той укрепва имунната система, подпомага образуването на бели кръвни клетки, плодовитостта, клетъчното делене и ензимите. В същото време с цинка не трябва да се прекалява. Прекомерните дози от този минерал ще донесат проблеми за здравето. Ако го приемаме в големи количества, това може да попречи на усвояването на желязото и медта.
Резултати от изследвания дават много добри данни за влиянието на цинка върху здравето на организма.
Цинкът е единствената добавка, която в много проучвания ясно демонстрира защитни свойства срещу настинката. Установява се, че медикаменти като ибупрофен и парацетамол са ефективни за понижаване телесната температура, а медът облекчава болките в гърлото. От заключенията става ясно, че поддържането на добра хигиена на ръцете е ефективна в предотвратяване разпространението на болестта.
Най-богатите на цинк храни са нетлъстите меса и морските дарове.
Скорошен анализ на няколко научни изследвания за ролята на цинка показва, че той намалява продължителността на боледуване с един ден. Това се случва, ако се приеме цинк в рамките на 24 часа след първите признаци и симптоми на настинка.
Обикновената настинка се причинява от вирус, който вирее и се размножава в горните дихателни пътища. Цинкът възпрепятства размножаването на вируса и неговото задържане в лигавицата на гърлото и носа.
Цинкът е много ефективен, ако се приема под формата на сироп или капсули, които се разтварят в устата. Така течността се задържа в областта на гърлото и се бори по-ефективно с вирусите. Въпреки ролята на цинка, учените не са определили ефективна доза цинк срещу обикновена настинка.
Редица пълнозърнести храни също съдържат този ценен минерал.
Има го и в говеждо месо, телешки черен дроб, пуешко месо, яйца, бадеми, сирене, боб, тиквени семки, сусам, грах, спанак и гъби. Най-богатите източници на цинк са нар, авокадо и горските плодове.
А знаете ли, че човешкият организъм издава кога имаме недостиг на цинк?
Това се случва при проява на следните симптоми:
- Бели петна по ноктите
- Псориазис, екзема и акне
- Случайни пъпки и рани
- Пърхот
- мозъчна мъгла и други психични проблеми
Източник: Actualno