Три вкусни и леки летни рецепти за отслабване. Поддържането на здравословно тегло през лятото става естествено и лесно, тъй като хората обикновено търсят по-леки, но питателни храни.
За тези, които искат да изследват летните ястия, тук са няколко освежаващи идеи.
Диетични пълнени чушки
Необходими съставки:
50 г пълнозърнест ориз
1 червена и 1 жълта чушка
спрей за готвене
1 малка глава лук, нарязана на ситно
1 тиквичка, нарязана на кубчета
75 г чери домати
2 скилидки чесън
1 ч. л. смлян кимион
1 ч. л. смлян кориандър
20 г препечени филирани бадеми
½ кора от портокал, ситно настъргана
1 връзка магданоз (или кориандър)
100 г меко козе сирене, нарязано на парчета
сол
прясно смлян черен пипер
Загрейте фурната до 200 градуса. Пригответе ориза в тиган с вряща вода за около 25 минути или докато омекне, след което го отцедете. Междувременно разрежете чушките наполовина по дължина и изхвърлете семките. Поставете с отворената страна нагоре върху тава за печене (ако е необходимо, отрежете парче от основата, за да им помогнете да останат плоски). Печете 15 минути.
Напръскайте тиган със спрей за готвене и запържете лука и тиквичките на средно силен огън, като разбърквате редовно, за 4-5 минути или докато омекнат и покафенеят леко. Добавете доматите, чесъна, кимиона и кориандъра и гответе още минута, като бъркате непрекъснато. Прехвърлете в голяма топлоустойчива купа и разбъркайте бадемите и портокаловата кора. Добавете ориза и магданоза и овкусете с малко сол и много черен пипер. Смесете заедно. Напълнете чушките с оризовата смес. Поръсете със сиренето и върнете във фурната за 10 минути, или докато чушките омекнат и плънката стане готова.
Салата с тиква, пилешко и чери домати
Необходими продукти:
150 г тиква или сладък картоф (нарязани на кубчета)
110 г пилешки гърди, едро нарязани
5 чери домата
1 много малка глава лук
1 ч. л. подправка каджун
2 ч. л зехтин
За дресинга:
4 с. л. обезмаслено кисело мляко
1 ч. л готов ментов сос
Загрейте фурната до 200 градуса. Поставете тиквата, пилето, доматите и лука в купа. Добавете подправката каджун и зехтина и разбъркайте добре. Прехвърлете сместа в огнеупорен съд. Печете 20–30 минути, или докато пилето и зеленчуците станат готови. За да направите дресинга, смесете киселото мляко и ментовия сос в малка купа. Точно преди сервиране, поръсете дресинга върху пилето и зеленчуците.
Салата с черен боб, киноа и хумус
За нея ще ви трябват:
¾ чаша консервиран черен боб, изплакнат
⅔ чаша варена киноа
¼ чаша хумус
1 с. л. сок от лайм
¼ средно голямо авокадо, нарязано на кубчета
3 с. л. доматен сос
2 с. л. нарязан пресен кориандър
Комбинирайте боба и киноата в купа. Разбъркайте хумуса и сока от лайм заедно в малка купа; разредете с вода до желаната консистенция. Поръсете дресинга с хумус върху боба и киноата. Отгоре добавете авокадо, доматен сос и кориандър.
Източник: az-jenata.bg