Този плод е шампион по ползи за здравето. Продава се във всеки супермаркет. Яденето на много плодове и зеленчуци е много полезно за вашето здраве, тъй като те са богати на витамини и фибри. Един експерт е открил, че определен плод във всеки супермаркет може да осигури редица невероятни ползи за здравето.
Кой плод е най-здравословният плод?
Според диетолога Алекса Руани червеното грозде може да помогне за понижаване на холестерола и възпалението и да засили имунитета.
Изследователят по храненето в Лондонския университетски колеж д-р Руани обясни, че червеното грозде е богато на полифеноли.
Това са антиоксидантни растителни съединения.
По-специално червеното грозде съдържа антоцианини, син пигмент, който е полезен за здравето на мозъка, и ресвератрол, който има противовъзпалителни и антистареещи ефекти.
Кожата и семената на червеното грозде също са богати на други антиоксиданти, включително катехини и епикатехини, които също се съдържат в чая и за които е известно, че намаляват оксидативния стрес в тялото.
Какво казват проучванията?
„Изключително подробно проучване на Nature 2023 при здрави мъже и жени установи, че консумацията на три 80-грамови порции грозде. Това е около 14 грозде на порция в продължение на две седмици повишава нивата на полезни бактерии като Streptococcus thermophilus и намалява потенциално вредната холдемания.“ здрав чревен микробиом“, каза Руани.
Тези промени често са свързани с подобрено храносмилане, имунна подкрепа и намалено възпаление.
Това проучване също така показа значително увеличение на молекулите,
свързани с възстановяването на ДНК, което предполага, че биоактивните съединения в гроздето могат да подобрят механизмите, свързани с по-здравословен и по-дълъг живот.
Известно е, че гроздето понижава нивата на липопротеините с ниска плътност. Поради количеството фибри, което съдържа.
Това е така, защото разтворимите фибри могат да забавят или дори да намалят усвояването на определени хранителни вещества в кръвта, като холестерол. Друго проучване, публикувано в списание Food and Function през 2015 г., установи ползите от червеното грозде.
Учените откриха, че хората с висок холестерол,
които ядат три чаши червено грозде на ден в продължение на осем седмици, имат по-нисък общ холестерол и също така намален холестерол с липопротеини с ниска плътност.
За целите на изследването изследователи от Университета по медицински науки в Бушер в Иран разделят 69 пациенти на три групи.
Две групи са консумирали 500 гр. червено грозде Condori или бяло грозде Shahroudi дневно в продължение на осем седмици, докато третата група не е правила нито едното, нито другото.
„Общият антиоксидантен капацитет е значително повишен както в групите за консумация на червено, така и в бяло грозде в сравнение с контролната група“, казаха учените.
Източник: The Times /Превод: SafeNews