Това е най-добрата храна за костите на възрастните хора. Изварата укрепва костите и намалява риска от фрактури при възрастните хора. Тя е богата на вещества, които често липсват на възрастните хора, а именно белтъчини и калций.
Протеинът е от съществено значение за поддържането на мускулната тъкан, имунитета и като цяло за поддържането на функцията и благосъстоянието на клетките. Калцият е необходим на костната система
Възрастните хора имат висок риск от остеопороза, фрактури и спонтанни травми по време на ходене. Достатъчното количество калций предотвратява всичко това.
По-добре е да ядете извара през ден, като я замените с други протеинови продукти, като препоръчителната порция е 150 грама.
Ако възрастен човек има висок холестерол, е добре да коснумира по-малко мазна извара – 2, 3 или 5%. Това се отнася и за хората с наднормено тегло.
Полезните свойства на изварата се определят от нейния лечебен състав. Млечният протеин – казеинът, съдържащ се в изварата – има висока хранителна стойност и може да замени животинските протеини; 300 гр извара е необходимата за организма дневна доза протеин.
Минералите, съдържащи се в този продукт, допринасят за образуването и укрепването на костната тъкан.
Аминокиселините, съдържащи се в изварата, помагат за предотвратяване на чернодробни заболявания, а витамините от група В предпазват от атеросклероза.
Протеините, които съставляват изварата, съдържат незаменими аминокиселини – метионин и холин и могат да служат като заместител на други животински протеини за хора, за които те са противопоказани.
Изварата е не само богата на основни витамини, но и лесно се усвоява от организма, поради което този продукт е най-ценен за деца и възрастни хора.
Тя насърчава образуването на хемоглобин в кръвта и нормализира работата на нервната система
Изварата е коагулиран, „подсирен“ млечен протеин, отделен от суроватката. Освен това този протеин е най-нежен и лесно смилаем. Девет супени лъжици извара напълно покрива дневната нужда от протеини на възрастен.
Ако изварата е нискомаслена, тя все пак съдържа много калций, което я прави незаменима в диетичното хранене.
Изварата е отличен нискомаслен източник на протеини, калций и витамин B12
Изварата съдържа висококачествен протеин, необходим за растежа и възстановяването на телесните тъкани, както и калций, минерал, който укрепва костите и предотвратява развитието на остеопороза.
Изварата е нетраен продукт, така че трябва да се съхранява в хладилник, а срокът на годност не трябва да надвишава 2-3 дни.
Източник: actualno