Кое от менюто в рестораната не трябва да поръчвате никога. Това разкрива една емблематична звезда в готварството. Известният в цял свят топ готвач Гордън Рамзи разказва мъдрости за тънкото изкуство да се управлява ресторант. Един от основните му съвети е за нещата, за които трябва да внимавате и които могат да ви подскажат, че храната, която получавате, може да не е на ниво.
Ресторантьорът разказа за трите си златни правила за хранене в ресторант, като казва на посетителите, че трябва да бъдат предпазливи към всяко място, което се хвали с качеството на храната си.
Думи като „прочут“ или „най-добрият в страната“, които не са подкрепени с никакви доказателства, предизвикват тревога у готвача, тъй като винаги го карат да се чуди: „Кой е казал това? Кой е посочил това?“
Най-добрият съвет на Рамзи обаче е за единственото нещо, което не трябва да избирате от менюто, когато сервитьорът дойде и ви помоли да си поръчате.
Оказва се, че въпросното ястие е почти всичко от таблото със специалитети, особено ако изглежда, че има много варианти.
Той каза: „Специалните предложения са там, за да бъдат изчерпани през цялата вечер. Когато в списъка има 10 специални ястия, това не е специално.“
Ако листата със специалните предложения е твърде голяма, то на практика е просто още едно меню.
Gordon Ramsay warns the one part of a restaurant menu you should never order from – LADbible https://t.co/SYQPprRWRF
— PatrickHenryQuigley (@PatrickHenryQ) June 18, 2024
Шеф-готвачът има и специален трик за получаване на най-добрите бутилки вино на изгодна цена,
като казва, че трябва да попитате за списъка с бутилките, които са с надраскани етикети или от реколти, които не са се продавали добре.
Той предлага да поискате бутилка от препоръчаното вино за не повече от 30 долара, тъй като очевидно това може да бъде таен начин да получите недооценено питие на масата си, без да ви струва твърде скъпо.
Източник – LAD Bible/Превод:SafeNews