Точното време за всяка храна, кога какво да консумираме. Освен при водата, при храната също е важно не само количеството, но и времето, в което я приемаме, защото от него зависи колко точно ще е полезна тя за нас.
Ориз
На обед, това е времето подходящо за хапване на ориз. Тогава метаболизмът ни е достатъчно бърз, за да усвоим всички въглехидрати.
Ако ядем ориз за вечеря е по-вероятно дa натрупаме ненужни мазнини.
Месо
Отново на обед. Месото е важен източник на желязо, доставя и кислород на клетките в целия организъм. Това, от своя страна, намалява умората и ни помага да бъдем свежи до края на деня.
Необходими са ни около пет часа, за да преработим напълно месото. Затова не е добра идея да го консумираме късно вечер.
Паста
Най-доброто време е за закуска и обед. Твърдата пшеница е богата на фибри и ни помага да се изчистим от токсините в организма. Също така, има нисък гликемичен индекс и предпазва от диабет тип 2.Въпреки ползите си, пастата си остава висококалорична. А подобни храни не са подходящи за късно хапване.
Тиквички
Подходящи са за вечеря. Те са богати на фибри и добре почистват стомашно-чревния тракт. Затова ще ни подействат добре дори след не особено здравословно хапване през деня.
По-добре не се хапват на закуска. Тиквичките имат силен диуретичен ефект и дехидратират.
Картофи
За закуска или обед. Нишестето в тях намалява нивата на холестерола.
Картофите не са подходящи за вечеря. Картофите съдържат два-три пъти повече калории от повечето от другите зеленчуци. Ако не можем да се откажем от тях, нека поне бъдат в по-малко количество.
Домати
За закуска. Киселините в доматите подпомагат функциите на стомаха и панкреаса.
По-добре не ги ядем вечер, защото киселините могат да повлияят на баланса между водата и солта в организма. А в резултат на това да се предизвика прекомерно потене през нощта.
Тъмен шоколад
На закуска. Само няколко блокчета са достатъчни, за да се заредим с антиоксиданти.
По-добре не вечер. Ако злоупотребим с повече от 25 грама, шоколадът бързо ще се превърне в мазнини.
Банани
На обед. Бананите са богати на фибри и подпомагат храносмилането.Това влияние обаче прави този плод неподходящ за консумация късно вечер, защото може да раздразни стомаха.
Ябълки
Изключително полезни са ябълките за закуска. Пектинът подпомага работата на червата и изхвърлянето на канцерогенните вещества.Вечер, ябълките могат да раздразнят стомаха и да предизвикат киселини. А пектинът е труден за преработка и усвояване.
Източник:lifestyle