Тази съставка в много храни може да причини инфаркт и инсулт. Подсладителите в храните могат да увеличат съсирването на кръвта, увеличавайки риска от опасни усложнения.
Здравни експерти издадоха спешно предупреждение, тъй като изследванията свързват популярния нискокалоричен заместител на захарта с повишен риск от инфаркт, инсулт и смъртни случаи, свързани със сърдечно-съдови заболявания.
Ново проучване, публикувано в European Heart Journal,
установи, че определен вид подсладител може да бъде вреден за нашето здраве.
Ксилитолът, захарен алкохол, се използва като добавка и има 40% по-малко калории от истинската захар.
Той присъства естествено в малки количества в плодовете и зеленчуците и също се произвежда от човешкото тяло.
Ксилитолът може да се намери в популярни продукти като дъвка без захар,
бонбони, печива, паста за зъби и артикули, обозначени като „подходящи за кето диета“.
Миналата година същият изследователски екип откри подобна връзка с друг популярен подсладител, еритритол.
Имайте предвид, че употребата на подсладители се е увеличила през последните години поради проблеми със затлъстяването.
В новаторско проучване изследователите измерват нивата на естествен ксилитол
в кръвта на повече от 3000 гладуващи участници. Те открили, че тези с нива на ксилитол в горните 25% са имали почти два пъти по-голям риск от инфаркт, инсулт или смърт в рамките на три години, отколкото тези в най-ниския квартил.
Учените съветват хората да избягват ксилитола и подобни захарни алкохоли. Не се страхувайте да добавите малко захар, мед или плодове за сладък вкус.
Продуктите, които могат да съдържат ксилитол, включват:
Дъвки без захар
паста за зъби
Вода за уста
Пекарна
Фъстъчено масло
Прахове за напитки
Захарни изделия
Кетчуп и BBQ сос
Гумени витамини
Източник: European Heart Journal /Превод:SafeNews