Тайните на правилната закуска при диабет. Закуската играе ключова роля в регулирането на нивата на кръвната захар през целия ден. Правилно формулираното сутрешно хранене помага за предотвратяване на скокове в захарта. За болните от диабет, изборът на питателна и здравословна закуска се превръща в необходимост.
Основата на здравословното хранене при диабет са протеините и фибрите.
Диетолозите препоръчват избягване на бързи въглехидрати и избор на храни с високо съдържание на протеини, фибри и нисък гликемичен индекс. Хората с диабет могат да създадат балансирана диета и да подобрят цялостното си здраве.
Протеинът помага да се поддържат стабилни нивата на глюкозата, тъй като се усвоява по-бавно, което ви помага да се чувствате сити по-дълго и предотвратява резките колебания в кръвната захар.
Фибрите подобряват храносмилането, като забавят усвояването на въглехидратите и понижават гликемичния индекс на приеманата храна. Комбинацията от тези хранителни компоненти не само помага за контролиране на нивата на глюкозата, но също така насърчава цялостното здраве при диабет.
Препоръчително е да се намали консумацията на храни, богати на въглехидрати, както и да се избират овесени ядки и пълнозърнест хляб, за да се стабилизират нивата на глюкозата.
От протеиновите храни добри опции са варените яйце, пълномасленото сирене и кисело мляко. Дори в началния стадий на заболяването трябва да се придържате към правилата за хранене.
При диабетици, които не спазват диета, клетките стават по-малко чувствителни към инсулин в резултат на приема на големи количества въглехидрати. В резултат на което,нивото на глюкозата в кръвта се повишава и постоянно остава на високо.
Основните правила на диетата за диабетици са замяна на захарта със заместители на подсладителите в количеството, предпочитание към десерти, съдържащи растителни мазнини, ястия с еднакво съдържание на калории и приемане на повече въглехидрати сутрин.
За хората с диабет тип 2 се препоръчва дневен прием на течности от 1,5 литра.
Източник: actualno