Тайната на качествения колбас се съдържа в няколко важни неща, които малко хора знаят. Но ако искаме да изберем най-доброто мезе за трапезата, е добре да ги научим. Така ще сме сигурни, че в стомаха ни влиза храна с високо качество.
Все повече хора се интересуват вече не само от вкуса, но и от качеството на храната, която консумират. Понякога обаче е трудно за човек да се ориентира в различните описания на етикетите, а съкращения като МОМ /механично отделено месо/ будят истинска почуда. Какво всъщност означава то?
„Тайната“ на качествения колбас
Просто е – той не съдържа МОМ. Когато месото е отделено ръчно, колбасът съдържа по-малко добавки като консерванти, овкусители, оцветители, белтъци и други „несвойствени“ и несъвместими с традицията съставки. Обратно – при механичното отделяне на месото, процесът се извършва машинно и под налягане, а получената суровина е с унищожена или с променена структура на мускулните влакна и ниска хранителна стойност. Това изисква влагане на повече сгъстители, оцветители и подобрители, за да се придаде форма и стегнатост на крайния продукт – все неща, които влошават характеристиките му.
Осъзнатото хранене е важна част от здравословния начин на живот
Изборът на качествени колбаси без МОМ е само един от начините, по които можем да се храним и да се грижим за себе си и нашето семейство. Чрез внимателното четене на етикетите и информирания избор за продуктите, които консумираме, можем да се насладим на вкусна и здравословна храна, която е в съответствие с нашите хранителни нужди.
Етикетът – верен помощник
Не отнема много време, а е важно да четете етикета. Полезно е да следите най-вече за процента месо и броя на съставките, които са отбелязани там. Качественият колбас е с висок процент месо и с малък брой съставки, между 5 и 10. За малотрайните варено-пушени колбаси стандартът е минимум 60% месо, а за по-висококачествените продукти в тази категория – минимум 80%, като например кренвиршите по стандарт „Стара планина“ са с около 83% свинско месо. При сурово-сушените колбаси – сушеници, луканки, суджуци – процентът месо в съдържанието трябва да бъде минимум 90, съветват експерти.
Източник – Iskra.bg