Големите африкански заводи за какао в Кот д’Ивоар и Гана са спрели или намалили преработката, защото не могат да си позволят да купуват зърна.
Производителите на шоколад вече увеличиха цените за потребителите
след три години на слаби реколти от какао, като се очаква четвърта в двете страни, които произвеждат близо 60% от какаото в света.
Цените на какаото са се увеличили повече от два пъти през последната година, достигайки множество рекорди за всички времена.
„Имаме нужда от масово унищожаване на търсенето, за да наваксаме унищожаването на предлагането“, каза Стив Уотеридж от Tropical Research Services, световен експерт по какао.
Производителите на шоколад не могат да произвеждат шоколад, използвайки сурово какао и разчитат на преработвателите да превърнат зърната в масло и алкохол, които могат да бъдат направени в шоколад.
Преработвателите заявиха, че не могат да си позволят да купуват зърната.
Контролираният от държавата производител на боб от Кот д’Ивоар Transcao, един от деветте големи завода в страната, заяви, че е спрял да купува боб заради цената му.
Transcao коментира още, че че все още обработва от склад, но без да уточнява с какъв капацитет работи.
Ралито на цените дерайлира отдавна установен механизъм за глобална търговия с какао, чрез който фермерите продават зърна на местни дилъри, които ги продават на преработвателни предприятия или глобални търговци.
След това тези търговци продават зърна или какаови продукти – масло, прах и какаов ликьор – на глобални шоколадови гиганти като Nestle и други.
В нормални времена пазарът е силно регулиран – търговци и преработватели купуват от местни търговци до една година на предварително договорени цени.
Във времена на недостиг като тази година обаче системата се разваля – местните дилъри често плащат на фермерите надбавка към изходната цена.
Тъй като световните търговци бързат да закупят тези зърна на всяка цена, за да изпълнят задълженията си към шоколадовите фирми, местните преработватели често остават без зърна.
Производителите на шоколад вече вдигнаха цените. Магазините за търговия на дребно в САЩ са таксували с 11,6% повече шоколадови продукти миналата година в сравнение с 2022 г., показват данни на фирмата за пазарни проучвания Circana.
Международната организация за какао (ICCO) очаква световното производство на какао да спадне с 10,9% до 4,45 милиона метрични тона този сезон.
Източник: Ройтерс /Превод:SafeNews
Oще новини четете в категория Свят
За още актуални новини: Последвайте ни в Google News