Суперхрани за лятото, които да включите в менюто си. Лятото е най-добрият сезон за ядене на пресни продукти и е най-доброто време да се наситите със суперхрани.Те могат да помогнат за изграждането на силна имунна система, да поддържат здравето на червата и да направят много повече.
Нищо не доставя удоволствие в лятната жега така, както вкусна череша. Плодовете са чудесни за леко хапване край басейна или когато сте в движение. Те са пълни с антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и предпазват тялото от увреждане на клетките. Също така са с високо съдържание на калий и витамин „С“. Черешите имат и много по-нисък гликемичен индекс от другите плодове.
Изобилието от домати е чудесно за вашите вкусови рецептори и здраве. Червените зеленчуци получават цвета си от ликопен – мощен антиоксидант, който намалява възпалението в цялото тяло и може да подобри състояния като диабет, кожни и костни заболявания, сърдечни усложнения и превенция на някои видове рак. Друг антиоксидант, лутеинът, е свързан с подобряване на здравето на очите, здравето на сърцето и устойчива когнитивна функция. Препоръчва се да добавяте домати към салати или сандвичи, или пък да им се насладите на салата.
Ментата е страхотен овкусител в летни рецепти за готвене и напитки, а също така е суперхрана. Тя е пълна с хранителни вещества като витамин „А“ и други антиоксиданти за защита срещу увреждане на клетките.
Яжте гъби в изобилие това лято! Те са един от малкото хранителни източници на витамин D. Нискокалорични са и много богати на хранителни вещества, като съдържат 12 витамина и минерала. Гъбите също са един от малкото източници на аминокиселината ерготионеин, която е антиоксидант, който поддържа здравето на мозъка.
Шамфъстъкът е един от малкото растителни източници на пълен протеин, с 6 грама на порция. Също така съдържа здравословни мазнини и е добър източник на фибри. Скорошно проучване на университета Корнел установи, че шамфъстъкът е с много високо съдържание на антиоксиданти. Всъщност нивото се конкурира с това на други популярни храни, които обикновено се смятат за богати на антиоксиданти, включително нарове, боровинки и червено вино.
Зареждайте се с боровинки през цялото лято, защото те са чудесна храна за жегите. Антоцианините са антиоксиданти, които придават на боровинките наситения им цвят и осигуряват множество ползи за здравето, като предотвратяване на диабет тип 2, сърдечни заболявания, когнитивен спад и поддържане на здрави черва.
Източник: tialoto