Странични ефекти от яденето на твърде много яйца. Яйцата са неразделна част от диетата на много хора. Но, както всеки продукт, яйцата носят както ползи, така и вреда. Освен това има някои опасни странични ефекти от консумацията на големи количества.
Какви са ползите от яйцата?
Витамини и минерали
Всяко яйце съдържа 12 основни витамина и още 96% минерали. Те са много полезни за бременните жени за развитието на плода, а за мъжете – за подобряване на качеството на спермата.
Помага при отслабване
Говорим за варени яйца. Те засищат добре – така че по-късно искате да ядете по-малко.
Съдържа всички незаменими аминокиселини
Те се усвояват от тялото с 93,7% (за сравнение: рибният протеин, считан за един от най-усвоимите, се усвоява с 76%).
Освен това жълтъкът на яйцето съдържа лецитин – той храни мозъка и подобрява паметта. В същото време е полезен и за черния дроб. Жълтъкът също така повдига настроението и помага в борбата с умората и е отговорен за предотвратяването на проблеми със зрението.
Колко яйца означава „твърде много“
Една порция яйца е просто едно яйце или два белтъка.
Американската сърдечна асоциация предлага да ограничите приема си до едно яйце на ден.
Различни фактори могат да повлияят колко яйца са твърде много за всеки човек. Ако имате сърдечно заболяване или диабет, говорете с Вашия лекар, за да определи най-добрата лична граница.
Яйцата са доста калорични (1 сурово яйце – 70-95 kcal), докато 1 варено яйце съдържа 5 g мазнини. Средно се нуждаем от 1800-2000 kcal всеки ден, като се препоръчва да консумираме мазнини не повече от 35% от общия дневен прием на калории, като не забравяме, че източниците на мазнини трябва да са различни.
Високо количество холестерол
Все още има много спорове относно това дали яйцата повишават нивата на холестерола.
По-голямата част от холестерола в кръвта ни се произвежда от черния дроб и не се приема чрез храната. Яйцата обаче съдържат голямо количество холестерол – около 190 мл.
Като цяло яйцата съдържат 2/3 от дневния лимит. Ето защо се препоръчва да ядете яйца не повече от 3 пъти седмично.
Увеличете риска от сърдечни заболявания
При диабетици консумацията на яйца удвоява риска от смърт от инфаркт и инсулт.
Проучване на половин милион възрастни китайци установи, че яденето на едно яйце на ден всъщност намалява вероятността от развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Увеличаването на дневния прием на яйца и общия хранителен холестерол се свързва с по-голям риск от сърдечно-съдови заболявания и смърт.
Може да напълнеете
Ако любимите ви неща за сервиране с яйца включват мазни колбаси, тогава закуската ви може да ви тежи. Може да забележите увеличаване на теглото си, ако яденето на висококалорична закуска с яйца се превърне в ежедневен навик.
За оптимално здраве и тегло опитайте по-хранителни добавки към вашите яйца, като пресен спанак, нарязани на кубчета чушки или домати.
Можете да ядете повече нездравословна храна
Много хора пържат яйцата си в масло или ги сервират с преработени меса с високо съдържание на мазнини и натрий, като бекон или шунка.
По този начин яйцата могат да осигурят средство за спонтанна консумация на излишни наситени мазнини, натрий и калории. Това може да доведе до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.
Източник: Eat This, Not That! / Превод: SafeNews