Шест храни, които не трябва да се пасират. Блендерът е невероятно полезно устройство за готвене, което прави живота много по-лесен. Но въпреки разпространеното схващане, че е подходящо за всичко, някои храни все пак не трябва да се смачкват в уреда – това може да доведе до неговото разваляне.
Гореща течност или храна
Много често в рецептите за крем супа се посочва стъпка като смилане на ястието до гладкост в блендер. Поставянето на много горещи съставки в блендер обаче може не само да изгори ръцете ви, но и да повреди устройството.
Потопяем блендер може да работи по-добре за тази функция, но ако нямате такъв, първо изчакайте съставките да се охладят, преди да ги прехвърлите или изсипете в блендера.
Кафени зърна
Въпреки че технически можете да опитате да използвате блендер като кафемелачка, това не е най-добрият избор. В края на краищата, с течение на времето редовното смилане на едри кафеени зърна ще доведе до затъпяване на остриетата на миксера.
Но също толкова важно е, че никога няма да получите равномерно смлени зърна поради дизайна на блендера.
Вода
Както при кафето на зърна, кубчетата лед не трябва да се поставят в блендера, тъй като те могат да повредят уреда, да затъпят остриетата и ледът няма да се смеси правилно.
Въпреки това, има определено изключение от добавянето на лед в лентата и коктейла, тъй като други съставки ще помогнат за разбиването на леда. В същото време е важно да не претоварвате блендера.
Сушени плодове
Когато става въпрос за поставяне на плодове в блендера, пресни или замразени, няма никаква вреда за блендера. Добавянето на сушени плодове към сос или марината може да изглежда като добра идея, но не и когато този сос се прави в блендер.
В крайна сметка кожената, твърда текстура на сушени плодове, съчетана с лепкава вътрешност, е рецепта за запушване на механизма на устройството.
Готови картофи
Може да е изненада, но поставянето на картофи в блендер е голямо не. В рамките на няколко минути след настъргването на сварените картофи, нишестето и течността ще създадат текстура, подобна на дъвка.
Така че, ако искате да направите копринено картофено пюре, по-добре е да дадете предпочитание на месомелачка или да пасирате картофите на ръка, блендерът не е най-добрият вариант.
Бадеми и други ядки
Целите ядки могат да повредят блендера безвъзвратно. Дори когато се прави мляко на растителна основа, ядките се накисват предварително, за да омекнат, преди да се смелят.
Ако имате нужда от ядки като бадеми или кашу за салати или десерти, най-добре е да ги накълцате с нож.
Източник: Real Simple /Превод: SafeNews