С консумацията на кои продукти организмът получава най-много вредни нитрати. Нитратите обикновено се свързват у нас с ранните репички и дините за продан, които някой безконтролно е напоил с торове. Нитратите обаче могат да бъдат намерени в ежедневните храни и дори във водата.
С консумацията на кои продукти организмът получава най-много вредни нитрати
Има ли основания за страх?
Независимо от сезона, възможността да попаднете на недобросъвестен доставчик на хранителни продукти съществува по един или друг начин. Това могат да бъдат рискове, свързани не само с използването на прекомерни количества торове, но и като цяло с използването на несертифицирани торове или отглеждане на продукти върху замърсени почви.
Затова е важно не толкова да се пазите от нитратите, а да внимавате къде и от кого купувате продукти. По-специално дали преминават подходящ контрол на качеството и дали ще има възможност да се оплачете някъде.
Къде има най-много нитрати
Нитратите са соли на азотната киселина, които идват на нашата трапеза от много източници. Но най-големият дял от консумираните нитрати (до 80%) се пада на зеленчуците.
Повечето от тези съединения се намират в рукола, листен спанак, цвекло и целина. Съдържанието им в зеленчуците може да бъде повлияно от различни фактори – от прилагането на торове до количеството на валежите.
Нитратите обикновено са по-високи в листата, отколкото в семената или корените. В температурно обработените и ферментирали зеленчуци количеството на нитратите е значително намалено.
До 14% нитрати могат да влязат в диетата заедно с водата. Това се отнася особено за райони, където се използват нитратни торове, част от които попадат в подпочвените води.
Нитратите се използват и при производството на преработени месни продукти (можете да ги видите на опаковката – Е251 и Е252). Тези добавки предотвратяват развитието на микроби, окисляването на мазнините и придават на месните продукти характерен привлекателен розов или червен цвят.
Делът на нитратите, които влизат в нашата диета заедно с преработените месни продукти, е под 10%.
Колко опасни са нитратите
Самите нитрати не са токсични. Въпреки това, влизайки в човешкото тяло, с участието на микробиотата, част от нитратите се трансформират в нитрити с възможна по-нататъшна трансформация в нитрозамини.
Последните вече могат да действат като канцерогени, тоест вещества, които допринасят за развитието на онкологични заболявания.
Като цяло няма смисъл да се ограничавате в консумацията на зеленчуци, вместо това е важно да се предпазите, като купувате продукти от надеждни доставчици.
Източник: Styler/Превод: SafeNews