Руски диетолог прави брилянтни разкрития. Лекарката доказва кой плод трябва да консумираме през август и защо.
„В кайсиите е концентрирано голямо количество калий, което прави този плод отличен източник на този елемент. Капацитетът на калий в една кайсия е около 1380 милиграма, но освен него плодът съдържа и манган, мед и желязо, които също са необходими за здравето на костите“, посочва д-р Тамара Рау.
Според нея, кайсиите са полезни за всички системи на тялото.
Това е така, защото имат ниско съдържание на калории (44 килокалории) и висока хранителна стойност, така че са много полезни за вашата фигура.
Опитният диетолог съветва да ядете кайсии при наднормено тегло. Те са полезни и при разширени вени, тромбоза, атеросклероза, анемия, аритмия, дисбактериоза, запек, хемороиди, отравяне и вродени зрителни увреждания.
Кайсиите освобождават човешкото тяло от токсини.
Особено полезни са за хора, които живеят на места с лоша екология или работят в опасни производства. Плодът е полезен за тези, които страдат от депресия и апатия. Кайсиите зареждат тялото с енергия и облекчават умората.
Кайсията влияе добре и на жените
Нейните свойства водят до забавяне на стареенето. Те премахват излишната течност и нормализират метаболизма, възстановяват работата на щитовидната жлеза, спомагат за нормализиране на хормоналните нива и улесняват адаптирането на организма към менопаузата.
При планиране на бременност сладкият плод ще подобри работата на репродуктивните органи и ще увеличи шансовете за успешно зачеване. При бременни жени плодът ще компенсира недостига на витамини и минерали, което ще спомогне за правилното развитие на плода. По време на кърмене кайсиите стимулират производството на мляко и повишават маслеността му. Но трябва да ядете кайсии в малки количества. В противен случай продуктът може да предизвика алергии и колики при бебето.
Експлозия от витамини
Каротеноидът „бета-каротин“, открит в кайсиите, е предшественик на витамин А и се превръща в този витамин в тялото, когато е необходимо. Сред многото други каротеноиди, които могат да се превърнат във витамин А, бета-каротинът има най-висок процент на трансформация в този витамин. Мастноразтворимият витамин А е важен за зрението, репродуктивната система и здравето на кожата, както и за подпомагане на имунната система.
Кайсиите са вкусен плод, който съдържа много витамини, фибри и антиоксиданти. Бета-каротинът, който придава жълто-оранжевия цвят на кайсиите, се превръща във витамин А в тялото, предотвратявайки нощната слепота и поддържайки здравето на очите. Диетичните фибри в кайсиите са изключително полезни за здравето на храносмилателната система. Кайсиите също са богат източник на калий, който помага за защита на здравето на сърцето. Те също така насърчават производството на колаген, предпазват кожата от външни фактори и забавят стареенето. Тъй като са питателни и нискокалорични, кайсиите насърчават здравословна загуба на тегло.
Според известния дерматолог кайсиите спомагат при следните заболявания:
- индивидуална непоносимост;
- захарен диабет;
- ниско кръвно налягане;
- синдром на раздразнените черва;
- хроничен гастрит с повишена киселинност;
- обостряне на язви;
- диария;
- панкреатит;
- хепатит;
- хипотиреоидизъм;
- бъбречна недостатъчност;
- уролитиаза;
- възраст под 8 месеца.
Източник: Actualno