Развенчаване на митовете: Истината за пиенето на кафе и вашето здраве. Американският гастроентеролог д-р Сети, който е завършил в Харвард, предупреждава, че често пием кафе „погрешно“ и по този начин вредим на здравето си. Д-р Сети споделя и предупреждава за ежедневните ни вредни навици и казва, че пиенето на кафе не е задължително да е вредно, но че правим грешки с един навик.
Развенчаване на митовете: Истината за пиенето на кафе и вашето здраве
Как е правилно да се пие кафе? „Кафето е абсолютно чудесно за вашия мозък, черва и черен дроб“, споделя 42-годишният лекар. Той обяснява, че полифенолите, открити в кафето, могат да насърчат добрите бактерии и да подобрят фокуса и паметта.
„Добавянето на захар към кафето повишава кръвната захар и засилва възпалението, което не е добре. Помислете за други подсладители. Друга грешка е да не използвате органично кафе“, казва експертът. Освен това третият му съвет е този, който често изненадва пациентите му.
Ако страдате от киселинен рефлукс, не се отказвайте от кафето. Вместо това д-р. Сети препоръчва преминаване към по-тъмно печено, тъй като съдържа по-малко кофеин и следователно е „по-нежно“ за стомаха. Ако не страдате от киселини, леко изпеченото кафе може да е най-добрият вариант за вас.
Първо, в допълнение към кофеина, който е „отговорен“ за енергията, кафето съдържа витамин Р, който укрепва стените на капилярите.
Второ, учените (Институтът за научна информация за кафето (ISIC)) откриха, че пиенето на напитка помага за намаляване на риска от инсулинонезависим диабет (диабет тип 2). Установено е, че пиенето на до четири чаши кафе на ден намалява риска от диабет тип 2 с 25% при мъжете и жените.
Трето, кафето има още едно полезно свойство – противовъзпалителен ефект. Кафето също влияе върху чревната микрофлора и насърчава изгарянето на мазнините.
Четвърто, експерти от университета Rutgers (САЩ) отбелязват, че кафето може да се бори с болестта на Паркинсон и деменцията. Експертът от университета Рутгерс Юрий Дейгин добавя, че повечето изследвания по света сега са посветени на две течности – кафе и алкохол.
През последните 5 години се появиха много нови данни за кафето.
Те показват, че пиещите кафе имат по-ниска обща смъртност и по-малко смъртни случаи след сърдечно-съдови инциденти.
Намаляват се и рисковете от развитие на болестите на Алцхаймер и Паркинсон, депресията е по-рядка, както и честотата на някои видове рак – на черния дроб, на устната кухина, левкемия (вид рак на кръвта) и меланом (най-агресивният тип рак на кожата).
Експертът предупреждава, че някои изследвания наистина са потвърдили връзката между кафето и повишеното кръвно налягане. Но най-добрите доказателства сочат, че напитката като цяло не е вредна за здравето и помага за намаляване на смъртността, ако се консумира разумно. Включително – не трябва да се пие по време на скокове на налягането.
Източник: Actualno.com