Пробутват ни кренвирши на тройни цени и почти без месо. Кренвиршите са традиционен месен продукт, който заради подправките и начина на приготовление се харесва от много хора. Особено от по-възрастното поколение.
В последните години, не толкова заради инфлацията, а поради чиста спекула цените им хвръкнаха в небесата и задминаха 20 лева на килограм при чиста себестойност от 2-3 лв. килото. Да, 2-3 лв. Така килограм свинско, пилешко или телешко могат да се купят на по-ниски цени от твърде съмнителните кремвирши.
Кренвиршите са традиционен символ на немотия, на некачествен и долнопробен колбас, а цените им не спират да хвърчат нагоре. Към момента те се търгуват на цена между 15 и 18 лв./кг., а тези на уж по-качествените марки надхвърлят дори 20 лв./кг., което е пълен абсурд.
Същевременно цифрите за пържолата, без значение дали ще заложите на котлет или вратна, са значително по-ниски – между 12 и 14 лева. Единствено овкусените са с по-висока цена и достигат 18 лв./кг. Пилешкото филе варира от 10 до 18 лв. килото, телешкото е около и над 20.
Купувачите се жалват, че за да купиш килограм кренвирши на цена от 13-14 лв., трябва да ги хванеш на промоция. Така например една от популярните марка , която се смята за белег на високо качество, струва толкоз с намалението, докато редовната им цена надхвърля двайсетачка.
Малко по-евтини, са марките на конкуренцията от 15-16 лв.
Абсурдът е пълен, предвид твърденията, че кренвиршите реално се пълнят с месни отпадъци, или както стана актуално да се смята – правят се от „рога и копита“. Месото в някои от тях е осезаемо малко, като пълнеж има и с помощта на добре известната соя.
Според експерти в 100 гр. кренвирш се съдържат не повече от 15 гр. протеин, което автоматично означава, че количеството месо вътре е много под 100% и клони към 60-70%, тъй като 100 гр. свинско месо съдържа около 23 гр. протеин.
Производителите всъщност признават, че кренвиршите не са от 100% месо, а в кренвиршите на един от производителите съдържа едва 11 гр. протеин на 100 гр. продукт, което автоматично означава, че в тях има не повече от 50% свинско месо, изчисляват експертите.
Купувачите пък се питат защо на пазара няма производител на кренвирши, който да ги продава със 100% свинско месо на тези високи цени и логично допускат, че най-вероятно съществува картел.
Всеизвестна истина е, че собствениците на тези бизнеси и близките им живеят в охолство и разкош, като мултимилионери. Причината е проста – чистата себестойност на продукцията им в завода е около 2-3 лева килото, като разликата до продажната цена от 15-16 или 22-23 лева се поделя между производители, дистрибутори и търговци. При нормална надценка в магазините те не би трябвало да са повече от 6 до 8 лева килото, а в момента тя е двойна в най-добрия случай и тройна в масовия.