Българската баница отново оглави престижна класация.“Атласът на вкусовете“ е проект, който издирва традиционни храни, напитки и местни продукти и ги показва на интерактивна карта на света.Той съдържа база данни с над 10 000 традиционни ястия и местни продукти, които непрекъднато се увеличават.
Всяка година сайтът публикува различни класации на най-добрите традиционни специалитети в света в различни категории.
През годините родни гозби и продукти често попадат в списъците, между които се открояват родните баница, шопска салата, сирене, филе Елена, мавруд и шарена сол.
И през 2025 г. родната баница със сирене получи признание. Тя се е класира на трето място в класацията за най-добри ястия със сирена. Българската баница със сирене спечели 4.5 от 5 възможни точки. Ястия от Сърбия и Грузия са съответно на второ и трето място. Зад българската баница се нареждат известни рецепти с кулинарна история от Франция, Италия и други страни.
Българската баница със сирене е основният вариант на това традиционно ястие. Приготвя се чрез наслояване на листове намазано с масло финно тесто с комбинация от яйца, кисело мляко и сирене.
При приготвянето на баницата има и незадължителна съставка и това е сода бикарбонат, която кара киселото мляко да бухне и съответно прави баницата да стане по-пухкава и по-богата на вкус. Преди години традиционно баницата със сирене се е приготвяла и сервирала на Коледа и Нова година.
Днес вече може да се купи и през цялата година в хранителните магазини, уличните търговци, закусвалните и навсякъде. Освен тази основна разновидност, има и други видове солени или сладки баници с пълнеж от различни зеленчуци и плодове.
Първото място в класацията се държи от ястието Белмуж, което според изданието произхожда от Източна Сърбия. То също и съдържа сирене, брашно и малко сол. Белмуж обаче е изключително популярен и в България и в други балкански страни.
Белмуж не е бял мъж на диалектен език, както биха си помислили мнозина. С това странно име е обозначено традиционното ястие на торлаците, които живеят в западна Стара планина от двете страни на българо-сръбската граница.
То се приготвя по жътва за работниците на полето. Според легендата, някога жътварите гощавали Свети Петър със сирене, но времето било толкова горещо, че то се разтопило.
Източник: lifestyle