Прекаляването с плодове застрашава голям и много важен орган в тялото.
В желанието си да се хранят здравословно много хора прекаляват с консумацията на плодове.
Плодовете са източник на витамини, минерали и фибри, които са полезни за здравето на организма. Не всички плодове обаче са еднакво полезни и консумацията им в големи количества може да бъде вредна. Фруктозата, естествена захар, намираща се в много плодове са най-опасните за организма ни вещества, ако се приемат в по-големи количества.
ВАЖНО! Докторите препоръчват да ядете плодове като част от балансирана диета, а не да ги използвате като основен източник на храна!
Според гастроентеролога д-р Евгения Мелникова прекомерните концентрации на фруктоза в тялото не могат да бъдат напълно усвоени от черния дроб. Така те се превръщат в мазнини, които се натрупват в чернодробната тъкан. Това може да доведе до развитие на затлъстяване на черния дроб, което е сериозно състояние и може да причини метаболитен синдром и диабет.
Полезни свойства на плодовете
Достатъчната консумация на зеленчуци и плодове има благоприятен ефект върху цялото тяло, като подобрява функционирането на всички метаболитни процеси, включително метаболизма, което ви позволява да се чувствате по-добре, да сте по-здрави и външният ви вид ще съответства на тези положителни промени.
Пословичен е антибактериалният ефект на така наречените фитонциди, които се съдържат в големи количества в чесъна, лука и цитрусовите плодове. Използването им по време на настинка помага за потискане на ефекта на патогенните бактерии върху тялото, както и за намаляване на броя на микробите в устната кухина.
За ползите от зеленчуците и плодовете може да се съди по техния цвят. Жълтите плодове са богати на каротеноиди, които укрепват сърдечно-съдовата система на човека. Тези плодове включват жълти ябълки, кайсии, праскови, пъпеши, банани, ананаси, карфиол и царевица.
Зеленчуците и плодовете с оранжев цвят съдържат бета-каротин, който е силен антиоксидант и има противоракови свойства. Това са моркови, манго, тиква, морски зърнастец и др.
Червеният цвят показва наличието на флавоноиди в зеленчуците и плодовете, които предпазват тялото от въздействието на свободните радикали, което позволява на човек да остане млад и привлекателен по-дълго. Червените плодове също помагат за облекчаване на възпалението на пикочните пътища и намаляват риска от рак. Червените зеленчуци, плодове и горски плодове са червени ябълки, дини, череши, нарове, ягоди, малини, червени боровинки, домати, цвекло и др.
Зелените зеленчуци и плодове съдържат хлорофил, магнезий, калий и калций, които подобряват храносмилането, укрепват нервите и др. Такива зеленчуци и плодове също са богати на витамини А, В, С. Зелен цвят имат някои ябълки, киви, авокадо, краставици, зеле, грах, спанак, целина, маруля и др.