Продължават засилените проверки на Българската агенция по безопасност на храните в магазините преди Великден. Целта е да осигури безопасността на продуктите, които българинът слага на великденската трапеца.
И тази година акцентът на проверките пада върху агнешкото месо, козунаците, яйцата и боите.
От Агенцията по безопасност на храните предупреждават потребителите да не се подлъгват от по-ниски цени и да не пазаруват яйца или агнешко от бусове, багажници и паркинги.
В случаите на предлагане на размразено месо като охладено, инспекторите ще контролират коректното представяне на тази информация на етикета.
Ще се съблюдава начинът на съхранение, етикетирането, маркирането и срокът на годност на яйцата.
Потребителите трябва да закупуват агнешко месо само от регламентирани търговски обекти, които са под официален контрол. Това гарантира, че месото произхожда от лицензирани кланици, преминало e задължителен ветеринарно-санитарен контрол и е безопасно за консумация.
Върху черупката на яйцето има маркировка, която показва държавата на произход, начина на отглеждане и номера на животновъдния обект. Яйцата, с произход България, са маркирани с буквите „BG“.
По време на почивните дни и дните на официалните празници ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички ОДБХ, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.
SafeNews припомня, че докато НСИ продължава да отчита съмнително ниска инфлация, вероятно заради покриване на един от критериите за влизане в Еврозоната, от Министерството на земеделието отчетоха ръст на великденските продукти с цели 8%.
Източник: БАБХ