Ползи от консумацията на спанак. Той съдържа витамини и антиоксиданти, които предпазват от хронични заболявания и подпомагат здравето на мозъка, сърцето и очите.
Може да се използва в различни ястия – от салати и супи, до пасти и смутита. Приготвя се лесно и се съчетава добре с много други храни.
Спанакът е източник на нитрати, които са естествено срещащи се химикали
Нитратите отварят кръвоносните съдове, което подобрява притока на кръв и облекчава натоварването на сърцето.
Съединенията в спанака могат да намалят оксидативния стрес
Оксидативният стрес е дисбаланс между антиоксиданти и свободни радикали или вредни вещества, които увреждат клетките. Някои данни сочат, че оксидативният стрес увеличава риска от няколко хронични заболявания, включително рак, сърдечни заболявания и диабет тип 2. Затова консумирането на повече спанак може да предпази от хронични заболявания.
Спанакът осигурява антиоксиданти, които помагат за намаляване на възпалението и предпазват от заболявания
Антиоксидантите в спанака включват кемпферол, кверцетин, мирицетин и изорамнетин, които са флавоноиди. Тези съединения помагат за предпазване от рак, сърдечни заболявания и възпаления.
Той е пълен с хранителни вещества, въпреки че е с ниско съдържание на калории. Порция от три чаши осигурява над 300% от дневната стойност за витамин „К“.
Ползи от консумацията на спанак
Зеленолистният зеленчук осигурява и над 160% и 40% от дневните стойности за витамин „А“ и витамин „С“. Спанакът също така доставя желязо, магнезий, калий, калций и малки количества други витамини от група „В“.
Богатият на лутеин спанак увеличава оптичната плътност на макулния пигмент
Този пигмент действа като вътрешни слънчеви очила, за да предпазва очите, а намалената му плътност е един от основните фактори за макулна дегенерация.
Въпреки ползите си, спанакът съдържа оксалати, които могат да влияят на усвояването на минерали, така че е важно да се консумира в умерени количества, особено за хора с определени здравословни състояния.
Източник: puls