Как да съхраняваме кафето? То започва да губи вкуса и аромата си още след изпичането на зърната. Ето защо е важно да го съхраняваме правилно.
Има четири основни фактора, които влияят на свежестта на кафето
Това са кислород, топлина, светлина и влага. Тъй като излагането на някой от тях може да повлияе на качествата на кафето, е важно е да ги избягваме при неговото съхранение.
Ако купуваме кафе на зърна, е препоръчително да го държим на хладно и тъмно място
Хубавото на кафето на зърна е, че можем да го смиламе непосредствено преди да го приготвим.
Мляното кафе обикновено се окислява по-бързо и започва да губи качествата си.
Друго предимство на кафето на зърна е, че съхранявано правилно, то се запазва по-свежо и годно за по-дълго време. Добре е да консумираме кафето на зърна в срок от четири до шест месеца, а мляното кафе – от три до пет месеца.
Най-свежо мляното кафе остава в рамките на две седмици след изпичане на зърната.Кафето на зърна – до четири до шест седмици.
В случай че все пак предпочитаме да купуваме мляно кафе, можем да следваме същите съвети за съхранение като това на зърна, за да го запазим максимално свежо.
Колкото до съхранението му на студено, например в хладилник или дори фризер, кафе експертите имат доста противоположни мнения. Според по-често разпространеното, от този метод няма реална полза и дори увеличава риска от излагане на влага и миризми.
Фризерът може да е по-безопасен и да помогне на кафето да запази качествата си, но единствено в случай че е поставено във вакуумно затворен плик.
Източник: lifestyle.