Полезни, но не съвсем! Ето кой НЕ трябва да яде ябълки. Ябълките са едни от най-здравословните и достъпни плодове. Те не съдържат целия набор от витамини, необходими за функционирането на нашето тяло.
Въпреки ползите си, ябълките могат да навредят на здравето
Ябълките не са полезни за всички, а в някои случаи дори имат противопоказания.
Зелените ябълки се считат за най-здравословни. Алергичните реакции се появяват по-рядко при консумацията им. Те съдържат повече ябълчена киселина, която подобрява храносмилането. В състава им също така има повече витамин „С“ и те се отличават с по-нисък гликемичен индекс.
Кога не трябва да ядете ябълки
При обостряне на заболявания като гастрит, колит, пептична язва, холецистит и др.
При повишени нива на глюкоза или диабет. В тези случаи се препоръчва да се избягват червени и жълти сортове ябълки.
Най-полезни са местните сортове ябълки
Всички вносни плодове се третират с химикали, за да се удължи срокът им на годност. Ябълките с вдлъбнатини и пукнатини по повърхността могат да бъдат опасни.
В тях могат да се размножават чревни инфекции и гъбички, което в крайна сметка може да доведе до отравяне. Но най-сериозната опасност представляват ябълките с пеницилиево гниене. Те натрупват токсина патулин. Той има мутагенно и генотоксично действие и се запазва при преработка.
Също така трябва да се придържате към нормата за консумация на ябълки, тъй като съдържащият се в тях пектин може да причини дисбаланс на чревната микрофлора, ферментация в червата и метеоризъм.
Благодарение на витамините и минералите в състава си, ябълките укрепват сърдечно-съдовата система и подобряват мозъчната функция, помагат при стрес и умора.
За да намалите нервната възбудимост като цяло, се препоръчва да включите в диетата си храни като зрели сладки ябълки, аспержи, сладки портокали, пресни червени моркови, тиква, цвекло и целина.
Освен това ябълките спомагат за повишаване нивата на хемоглобина, което е полезно при анемия и след голяма кръвозагуба, премахват излишната сол и вода от тялото, помагат за понижаване на кръвното налягане, поради което са полезни за пациенти с хипертония.
Източник: actualno