Полезен зеленчук ли е краставицата или е просто вода? Притежава ли тя хранителна стойност? Краставицата е изключителният зеленчук сред всички, когато става въпрос за включване на зеленчуци в диетични планове за отслабване. Във всеки план за отслабване трябва да има порция резени краставица или чаша сок от краставица. Но какви хранителни вещества ви осигурява тя? Краставицата е богат на вода зеленчук, който има чудесна текстура, добър е за хрупане и може да се добавя към няколко ястия.
Може да се сготви, но може да се консумира и сурова.
Но какво притежава този универсален зеленчук, освен много вода?
Наскоро диетологът Рианън Ламбърт написа в Daily Telegraph, че краставиците не са толкова хранителни, колкото се предполага, че са.
„Краставицата е освежаващ зеленчук с много високо (96%) съдържание на вода, което я прави хидратираща, но със сравнително ниско съдържание на хранителни вещества. Въпреки че осигурява някои хранителни вещества като витамини от група В, витамини С и К, мед, фосфор, калий и магнезий, тя няма хранителната плътност на много други зеленчуци. Краставиците съдържат някои антиоксиданти, като флавоноиди; кората на краставиците също така съдържа фибри“, пише тя.
Специалистката препоръчва да се консумира сурова и добавя, че това е най-добрият начин за консумация, съобщава The Express.
Краставицата е отлична за поддържане на хидратацията, особено в горещо време.
Високото съдържание на вода спомага за добрата хидратация на организма, подпомага храносмилането и предотвратява запека, като стимулира редовното изхождане. От хранителна гледна точка краставиците са нискокалорични и съдържат важни витамини и минерали, макар и в малки количества. Те осигуряват скромно количество витамин К, който е от решаващо значение за здравето на костите и правилното съсирване на кръвта. Краставиците съдържат и витамин С – антиоксидант, който подпомага имунната система, здравето на кожата и образуването на колаген. Те също така са добър източник на калий, който спомага за регулиране на кръвното налягане и поддържане на здравето на сърдечносъдовата система.
Краставиците се отличават и със съдържание на диетични фибри, особено в кората.
Фибрите помагат за поддържане на здравето на храносмилателната система, като придават обем на изпражненията и насърчават здравословния чревен микробиом. Краставиците съдържат антиоксиданти като флавоноиди и танини, които помагат в борбата с оксидативния стрес и възпаленията, като потенциално намаляват риска от хронични заболявания.
Източник – Times of India/Превод:SafeNews