Полезен за сърцето, храносмилането и зрението: Ето един зеленчук, който всеки трябва да яде. През август собствениците на земя ще берат реколтата от чушки. Този зеленчук е не само основа за вкусни ястия, но и съдържа много витамини.
Всеки цвят на чушка определя етапа на зрялост:
зеленото е отправната точка за всички чушки. Те обикновено са най-евтините в магазините, защото изискват най-малко време за зреене. Тъй като се берат по-рано, те са по-малко сладки с малко по-горчив и тревист вкус.
Червеното е най-сладко и се смята за най-вкусно.
Жълтото и оранжевото са някъде по средата. Те са малко по-сладки и често по-скъпи от зелените
Ползи за сърцето и храносмилането
Чушките подобряват естествената детоксикация и също така осигуряват фибри, желязо и фолиева киселина за поддържане на здравето на червата и сърдечно-съдовата система.
Този зеленчук съдържа голямо количество витамин С, който помага на тялото да абсорбира нехем желязото. Този вид желязо се намира в растителни храни като боб, леща, листни зеленчуци и пълнозърнести храни.
Чушките осигуряват 14% от дневната стойност на фолиевата киселина,
жизненоважно хранително вещество по време на бременност. Дневният прием на фолиева киселина се увеличава с още 50% за бременни жени, тъй като помага за предотвратяване на вродени дефекти и поддържа неродените бебета здрави.
Богат на калий
Чушките, независимо от цвета, са отличен източник на калий и витамин А.
Калият помага да поддържате сърцето си здраво, като понижава кръвното налягане и се бори с подуването, като намалява задържането на вода.
Подобрява зрението
Една средна червена чушка съдържа около 234 mcg витамин А. Това хранително вещество помага за поддържане на здравето на очите, като поддържа оптимално зрение. Витамин А също е от съществено значение за силна имунна система и здрава кожа.
Високо съдържание на антиоксиданти
Установено е, че червените чушки са особено ефективни за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания поради мощните си антиоксидантни ефекти.
Червените чушки са богати на витамин С и различни каротеноиди, които действат като антиоксиданти и поддържат здравето на очите и сърдечно-съдовата система.
Избягване на бръчки
Смята се, че антиоксидантните витамини и каротеноидите в диетата спомагат за поддържането на здрава кожа и предотвратяват ефектите от стареенето като фини линии, сухота, бледност и загуба на еластичност.
Източник: Real simple /Превод: SafeNews