По-лошо от пушенето. Учени разкриха какво може да съкрати живота ви. Две проучвания свързват липсата на това хранително вещество в организма с риска от преждевременна смърт.
Известно е, че пушенето е един от най-лошите навици за лошо здраве.
Той не само е водещата причина за рак на белите дробове в световен мащаб, но също така може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт. Но учените са открили, че някои недостатъци във вашата диета може да са дори по-лоши за вас от пушенето.
Какво е изследването?
Проучване установи, че липсата на достатъчно омега-3 във вашата диета може да съкрати живота ви дори повече от пушенето.
Учените са открили, че пушенето намалява продължителността на живота с четири години, докато ниските нива на мастни киселини, които се съдържат главно в мазната риба като сьомга и скумрия, могат да я намалят с пет години.
Изследователите са използвали статистика от Framingham Heart Study (FHS), едно от най-продължителните проучвания в света. FHS предостави уникална информация за рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания въз основа на осем основни стандартни рискови фактора – възраст, пол, тютюнопушене, лечение на хипертония, диабет, систолично кръвно налягане, общ холестерол и HDL холестерол.
Изследователите съобщават, че измерването на мастните киселини може да предскаже смъртността подобно на стандартните рискови фактори.
Съавторът д-р Бил Харис обясни, че информацията за концентрациите
на четири мастни киселини в червените кръвни клетки е толкова полезна, колкото информацията за нивата на липидите, кръвното налягане, тютюнопушенето и диабетния статус.
„Това говори за силата на индекса Омега-3 като рисков фактор и трябва да се счита за толкова важен, колкото други установени рискови фактори, може би дори повече“, каза Харис.
Може също така да бъде полезно за предотвратяване на влошаване на здравето, забавяне на смъртта и оценка на подходите за лечение. Предишен доклад от 2018 г. на 2500 участници в Framingham Offspring Cohort установи, че хората с висок индекс на Омега-3 са с 33% по-малко вероятно да умрат.
Какво съдържа Омега-3?
Риба и други морски дарове (особено студеноводна мазна риба като сьомга, скумрия, риба тон, херинга и сардини)
Ядки и семена (като ленени семена, семена от чиа и орехи)
Растителни масла (като ленено масло, соево масло и масло от рапица).
Източник: American Journal of Clinical Nutrition /Превод: SafeNews