Плодове, които продължават да узряват, след като ги купите. Купуването на плодове може да изглежда като проста задача. Някои плодове обаче продължават да зреят дори след бране, така че си струва да им обърнете внимание.
Плодовете, които продължават да зреят след бране, се наричат климактерични.
Банани
Бананите продължават да зреят, след като са били набрани и продадени, така че е важно да вземете това предвид, когато планирате как да използвате плодовете. Ако искате да им се насладите по-късно, изберете неузрели банани с напълно зелена кора. При стайна температура ще им отнеме около седмица, за да узреят.
Повечето костилкови плодове
У дома прасковите, сливите, нектарините и кайсиите ще узреят за около два до три дни.
За да разпознаете зрял костилков плод, леко го стиснете. Неузрелите плодове ще бъдат твърди, докато узрелите ще бъдат малко гъсти.
Круши
Крушите могат да узреят във вашата кухня на стайна температура.
За да ускорите този процес, съхранявайте ги близо до ябълки или банани, които произвеждат етилен, газ, който насърчава узряването.
Зрелите круши могат да се съхраняват в хладилник от три до пет дни.
Киви
Друг плод, който узрява след закупуване, е кивито. Ако не планирате да ядете плодовете веднага, потърсете неузрели в магазина, те ще бъдат много твърди на пипане.
У дома кивито узрява при стайна температура в рамките на три до пет дни, особено ако се постави до банани и ябълки.
Манго
Мангото ще продължи да узрява, след като го донесете у дома, така че имайте това предвид, когато купувате тропическия плод.
Ако се съхранява на стайна температура, неузрелите манго ще бъдат готови за консумация в рамките на три до осем дни.
Зрелите манго имат леко сладникав аромат и са меки на допир. Ако не сте готови за консумация, съхранявайте в хладилника, за да забавите по-нататъшното зреене.
Череши
За разлика от другите костилкови плодове, черешите не продължават да зреят, след като са били откъснати.
Изберете череши с лъскава кора, яркозелени дръжки и твърда текстура.
Не мийте черешите, докато не сте готови за консумация, и ги съхранявайте в хладилника в незатворена торбичка.
Ягода
След като ягодите се наберат, процесът на зреене спира, така че не забравяйте да купувате плодове, набрани в пика на зрелостта.
Съхранявайте ягодите пресни в хладилника и не ги мийте, докато не сте готови за консумация, тъй като влагата ще насърчи развитието на мухъл.
Гроздe
Изберете гроздове с яркозелени стъбла и без признаци на увяхване. Можете да направите тест: разклатете леко гроздовите зърна и изберете тези, при които гроздовите зърна остават прикрепени към стъблото.
Първата стъпка към правилното съхранение на гроздето е да не го миете преди съхранение.
Съхранявайте гроздето в микроперфориран найлонов плик в студената част на хладилника.
Ананас
Ананасът е друг плод, който не узрява, след като бъде откъснат.
Зрелият ананас ще бъде тежък, ароматен и леко жълт на цвят. Избягвайте ананаси, които имат минимална миризма и зелен оттенък, което показва, че плодът е набран преди да е узрял.
Съхранявайте ненарязания ананас на стайна температура за два до три дни.
Източник: Мartha Stewart /Превод: SafeNews