Пиенето на какао помага да се възстановим от стресови ситуации. Какаото е вкусна и популярна напитка, която много хора консумират по време на празниците.
Освен с приятния си вкус, то е известно и с някои любопитни ползи за здравето.
Какаото подпомага отпускането на кръвоносните съдове, подобрява тяхната функция и намалява високото кръвно налягане, което често се повишава при стрес.
Хората, които са подложени на силно стресиращи работни условия, имат 40% по-висок риск от сърдечносъдови заболявания. Това вероятно се дължи на трайните увреждания на съдовата функция, причинени от продължителен стрес, които с времето стават по-постоянни.
Дългосрочният стрес, при който липсват достатъчно периоди за възстановяване, води до хронично повишени нива на стресови хормони, възпаление и високо кръвно налягане.
Тези състояния увеличават риска от сърдечносъдови заболявания като хипертония, инфаркт и инсулт.
Какаото, благодарение на съдържащите се в него флаваноли, играе важна роля за подобряване на това възстановяване. Те повишават нивата на азотен оксид, което намалява времето, необходимо за възстановяване от стреса, дори при консумация на мазни храни.
Консумацията на мазни храни може да предизвика директни увреждания на съдовете чрез липопротеини, богати на триглицериди, или да доведе до ендотелна дисфункция чрез повишен оксидативен стрес.
Въпреки това, какаото не повлиява мозъчния кислород, ограничен от стрес, което може да доведе до затруднена концентрация, памет или настроение.
Източник: puls