Зима е. А печените чушки са една от основните зимнини на българите. Емблематичният за соцепохата уред чушкопек е със статут на истинска битова легенда. Това е така, защото той не остарява. Може обаче да се намери в много модерни варианти.
История на легендарния чушкопек
Той е създаден през 1974 г. в гараж във Велико Търново. Изработил го майстор Дочо Дочев. Първото масово производство на уреда за печене на чушки за лютеница стартира година по-късно. Само за няколко месеца творението за работливата соцдомакиня придоби изключителна популярност. Първо беше само единичен и струваше 12 лв. После се появиха двойни и тройни чушкопеци за по 17-20 лв.
Заваляха хиляди поръчки. Дори са се правели списъци на желаещи, които чакали с месеци, за да сдобият с модерния уред. Четох, че за изобретател на чушкопека официално е признат инж. Велизар Стоилов, който дори получил Народен орден на труда.
И има защо – вкусът на чушката, изпечена в чушкопек, е несравним, бързината на метода също е предимство. Разбира се, има и други начини за печене на промишлени количества чушки за зимнина – на скара с намазана с олио решетка, за да не залепнат, или върху газовия котлон, увити с фолио. Великото българско изобретение обаче си остава истинска класика. И днес, при демокрацията, когато много неща от социализма бяха отречени и зачеркнати, чушкопекът продължава да е жив и да обслужва и модерната домакиня. Можете да го закупите на много места. Е, като всичко, и него са развалили. Наскоро си купих нов и пече два пъти по-бавно от „социалистическия“ ми уред.
Има обаче редица разновидности на социалистическия чушкопек. В момента се предлагат и тройни устройства. Той обаче е най-подходящ за печене на чушки, защото ароматът на зеленчука остава и е неповторим!
Източник: Retro.bg