Нямате сол? Не се отказвайте да готвите, ето как да заместим подправките. Една от най-важните съставки при тотвенето са подправките. Те не само подобряват вкуса и аромата на нашите ястия, но също така добавят дълбочина и чар към всяка хапка. Въпреки това, понякога може да се окаже, че нямате конкретна подправка в килера си или пък просто искате да опитате нещо ново.
Солта е основна съставка в почти всяко ястие и нейната роля не може да бъде надценена
Когато трябва да я замените обаче, изборът е ограничен, тъй като няма истински неин заместител. Въпреки това, ако искате да заложите на по-здравословен вариант, можете да опитате следните опции:
Хималайска розова сол: Тя съдържа 84 минерала и има по-мек вкус от обикновената трапезна.
Морска сол: Богата на минерали и с по-голям размер на кристалите, морската сол добавя лека хрупкавост към храната.
Соев сос: Освен че е отличен заместител на солта, той добавя богат, екзотичен вкус към ястията. Използвайте го внимателно, за да избегнете нежелано пресоляване на манджите.
Келтска сол: Може би най-добрият заместител в случая. Не само че не е вредна, за разлика от трапезната сол, но даже редовната ѝ употреба носи множество ползи за здравето.
Черният пипер е друга универсална подправка, която подобрява вкуса на много ястия
Бял пипер: Той е малко по-сладък от черния пипер и е отличен за различни светли сосове, както и за крем супи.
Кимион: Тази подправка има остър, пикантен вкус, който е доста близък до черния пипер. Идеален е за къри и зеленчукови ястия.
Чили: Сушените люти чушки придават пикантност и дълбочина на ястията, подобно на черния пипер. Те обаче са значително по-люти, така че започнете с малко количество.
Червеният пипер е ключова съставка в много кухни, като осигурява сладък, леко пикантен вкус
Домашно сушени червени чушки: Те се изпичат, обелват се и се изсушават. На практика се получава абсолютно същата подправка, но доста по-малко пикантна от купешката.
Пушен червен пипер: Той добавя един по-разнообразен вкус към ястията, което го прави отлична алтернатива на традиционния червен пипер.
Лют червен пипер: Ако желаете повече „жега“ в манджите, които готвите, използвайте лют червен или кайенски пипер вместо обикновен.
Смес от кимион и кориандър
Това е една екзотична и специфична комбинация от подправки, която е ключова в много култури, особено в мексиканската и южноамериканската кухня. В основата ѝ е комбинацията от кимион и кориандър.
Анасон: Тези малки семена имат сладък и плодов вкус. Използвайте ги пестеливо, тъй като ароматът им е доста силен и може лесно да вземе превес над останалите съставки.
Кориандър: Той има лек, цитрусов вкус, който допълва различни ястия.
Кимион: Тези семена предлагат топъл, землист вкус, който може да се използва като заместител на гаранцията.
Риганът е популярна билка, използвана в средиземноморската кухня
Мащерка: Тя има подобен на ригана вкус, но е малко по-силна.
Розмарин: Въпреки че има по-различен вкус, розмаринът все пак може да добави една също толкова свежа нотка към вашите ястия.
Салвия: Тази билка има уникален, леко горчив вкус, който успешно може да се използва като заместител на ригана, но само в някои рецепти.
Източник: vkusotii